Review: Dom Martin – Buried In The Hail

 

Dom Martin - Buried In The Hail

Dom Martin – Buried In The Hail
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Forty Below Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Voor velen zal dit derde album van de Ierse zanger-gitarist Dom Martin een eerste kennismaking zijn. En tegelijkertijd een aansporing om zijn vorige twee albums aan te schaffen!

Dom Martin uit Belfast weet namelijk op een prima wijze de blues te vermengen met intieme, soms donkere, folkinvloeden.

Zijn nieuwe album werd geproduceerd door de voor een Grammy genomineerde Chris O’Brien en Graham Murphy en Dom wordt begeleid door Ben Graham (bas) en Jonny McIlroy (drums).

Het sfeervol galmende, akoestische, Hello In There opent het album waarna Dom verder gaat met de broeierig schurende blues Daylight I Will Find. Een bonkende blues met de doorleefde en zeer grofkorrelige zang van Dom en diens schurende slidegitaar.

Met de intieme ballad Government laat  Dom zijn folky kant horen waarin een warm Nick Drake-achtig geluid doorklinkt. Dat is ook zo in The Fall, dat voorzien is van heerlijk sprankelend gitaarwerk. Belfast Blues is een grimmige en broeierige blues met zwiepend slidegitaarwerk en de nodige Chris Whitley invloeden.

Crazy is een verrassende cover van het Willie Nelson nummer. Door de zang van Dom klinkt dit nummer behoorlijk Tom Waits-achtig. De cover krijgt een bluesy wending met vurig huilend bluesgitaarspel. Unhinged is een shuffle met een zeer hoog fuzzgehalte waarin een Hendrix achtig geluid hangt. Ook Howlin’ klinkt lekker smerig en krachtig.Een pompend eerbetoon aan Howlin’ Wolf.

Na het donker schurende Buried In The Hail volgt de slowblues Lefty 2 Guns met fraai galmend Peter Green-achtig gitaarwerk plus een vurige gitaarsolo. Het korte instrumentale Laid To Rest sluit het album op een broeierige wijze af.

‘Buried In The Hail’ is een zeer indrukwekkende mix van gruizige blues en folk.

Tracks:
01. Hello In There
02. Daylight I Will Find
03. Government
04. Belfast Blues
05. Crazy
06. Unhinged
07. The Fall
08. Howlin‘
09. Buried In The Hail
10. Lefty 2 Guns
11. Laid To Rest

Website: https://www.dommart.in/