Review: Dom Martin – A Savage Life

 

Dom Martin - A Savage Life

Dom Martin – A Savage Life
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

De in Belfast geboren Dom Martin heeft weliswaar pas dertig levensjaren op de teller staan maar timmert al enige tijd serieus aan de weg. Zijn eerste album, ‘Spain To Italy’, uit 2019 leverde hem meerdere prestigieuze onderscheidingen op waaronder die van akoestisch artiest van het jaar voor zowel 2020 als 2021.

Nu is het tijd voor wat Martin zelf beschrijft als “The Dreaded Second Studio Album”, ‘A Savage Life’. Ook hier gooit de jonge Ier hoge ogen mee en opnieuw zijn de nominaties niet van de lucht, in maar liefst vijf categorieën maakt hij kans op een U.K Blues Award.

De opnames voor het tweede album vonden plaats in de tweede helft van 2021, in Belfast en Dublin onder leiding van producers Chris O‘Brien en Graham Murphy. De Mastering van de opnames lag in de handen van Richard Dowling bij WAV Mastering te Limerick.

Het album is een mix van akoestische en electrische nummers waarbij de er voor een under-produced aanpak is gekozen, zoveel mogelijk one-take opnames. Voor Martin was het doel om de nummers in een live setting meer tot leven te kunnen wekken en hoe minder hij daarin gebonden wordt door een studioversie hoe liever…dat belooft wat.

‘A Savage Life’ staat voor mijn leven, voor een overleden dierbare vriend en het is mijn blues…waar ik mee moet leven.

Het nummer The Parting Glass,een stokoud schots lied (uit ongeveer 1760) wat vaak bij wakes wordt gespeeld is opgedragen aan zijn overleden vriend. Ook zijn overleden ouders worden herdacht met het nummer Echoes wat Martin omschrijft als een Celtic Mystical nummer.

Verschillende stijlen worden gehanteerd om de nummers een eigen karakter te geven. Dat deels slaagt omdat het de nummers individueel zeker ten goede komt en de veelzijdigheid van Martin als muzikant toont. Het voorkomt echter ook dat het album voor mij als een geheel overkomt, hetgeen niet wegneemt dat het los van elkaar puike werkjes zijn.

Van 6 tot en met 9 mei is Dom Martin de UK afgevaardigde op The International Blues Challenge in Memphis, Tennessee.

Dat we in de komende jaren nog heel veel van deze jonge Ier gaan horen lijkt in ieder geval wel vast te staan…

Tracks:
01. Unsatisfied
02. Here Comes The River
03. Blues On The Bay
04. The Man From Nowhere
05. 12 Gauge
06. Echoes
07. Drink In Blue Colours
08. Addict
09. Maxwell Shuffle
10. The Parting Glass

Band:
Dom Martin – Guitar & Vocals
Dave Thompson – Bass Guitar
Laurence McKeown – Drums

Website: https://www.dommart.in/?lang=nl