Review: Dirty Sound Magnet – DSM III

 

Dirty Sound Magnet - DSM III

Dirty Sound Magnet – DSM III
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Hummus Records
Release date: 2022

Tekst: Peter Marinus

Eens in de zoveel tijd komt er een album voorbij, dat dusdanig indrukwekkend is, dat het je compleet ondersteboven blaast. Het album ‘DSM III’ van het Zwitserse trio Dirty Sound Magnet is zo’n album.

Stavros Dzedzosz (zang, gitaar), Marco Mottolini (bas, zang) en Maxime Cosandey (drums, zang) laten op hun derde album namelijk een zeer eigenzinnig geluid horen waarin ook een “gezonde” hoeveelheid gekte aanwezig is.

Op het album hoor je dat ze op eigen wijze elementen uit de progrock, rock en zelfs jazz met elkaar mengen met een geheel eigen geluid als gevolg. Je hoort dat ze beïnvloed zijn door bands als King Crimson, Rush maar ook Killing Joke, Living Color, James ‘Blood’ Ulmer en Jimi Hendrix.

De opener van het album, Body In Mind, is gelijk al een zeer eigenzinnig, dwars groovend nummer waarin Stavros Dzedzosz het gitaargeluid van Vernon Reid en Robert Fripp met elkaar vermengt met een hink-stap-sprong-achtig resultaat.

Meet The Shaman klinkt dreigend en stuwend met een flink prog gehalte maar ook een Killing Joke-achtige donkerheid. Toxic Monkeys is een stevige vlammende progrocker met rauwe riffs en een bizarre “free rock” break.

De zang van Stavros klinkt in het luie en psychedelische Mr. Robert , Fish-achtig, en zijn gitaarspel laat invloeden van Robert Fripp en Jimi Hendrix horen. Na het korte en breekbare DSM III gaat Heavy Hours op zijn Captain Beefheart’s van start via dwars snijdend slidegitaarspel.

Het instrumentale Sunday Drama, de afsluiter van het album, begint als een dromerig gitaarmotief waarin invloeden als Robert Fripp, John Abercrombie en zelfs Middeleeuwse muziek voorbij komen. Het nummer neemt daarna een dreigende rockwending met een gruizig voorbij marcherend geluid.

Dirty Sound Magnet bewijst met dit sublieme album dat ze muzikaal zo “gek als een bos Zwitserse uien” zijn.

Tracks:
01. Body In Mind
02. Meet The Shaman
03. Toxic Monkeys
04. Mr. Robert
05. Pandora’s Dream
06. DSM III
07. Heavy Hours
08. Sunday Drama

Website: http://dirtysoundmagnet.com/