Review: Diego Mongue Band – While You Were Gone

 

Diego Mongue Band - While You Were Gone

Diego Mongue Band – While You Were Gone
Format: CD / Label: Independent
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

De Diego Mongue Band is de band van de jeugdige drummer Diego Mongue uit Berkshire County, MA. Op vroege leeftijd zat hij al in de tiener bluesband Born IV Blues. Daarna kwamen we hem tegen in de jazz-rockband CrossMongue, de theatershow Nina Simone Four Women en de band van zijn moeder Gina Coleman & Misty Blues.

The Diego Mongue Band nam deel aan de International Blues Challenge hetgeen resulteerde in de opnames van dit debuutalbum.

Op het album bestaat Diego’s band uit Chantell McCulloch (zang), Cameron Bencivenga (gitaar), Chase Bradshaw (bas) en de toetsenisten Joel Nicholas en Liam Giszter.

Hoewel het hier om een bluesband gaat is deze band er niet vies van om ook de nodige jazz, soul en funk elementen aan hun blues toe te voegen.

Het album opent met het instrumentale Intro. Een stuwend swingende kennismaking waarin ieder bandlid een solospot krijgt en waarin het soulvolle orgel de show steelt. Daarna treedt Chantell McCulloch aan met haar krachtige, zwoele en vooral zeer soulvolle stemgeluid in While You Were Gone. Een intiem groovend soulblues nummer met gemeen snijdend gitaarwerk, een verrassende, korte, wals injectie en jazzy elektrisch pianospel.

Vervolgens is 44 Blues een luie funky cover van het door Howlin’ Wolf bekende nummer met wederom soulvolle zang, een gierend soulorgel en bijtend gitaarwerk. Met Give Me Strength gaat de band de lome funky blueskant op, weldadig groovend met jazzy gitaarspel. De klassieker Rollin’ And Tumblin’ krijgt een venijnige uptempo cover.

Sleepless Night Blues is een zeer intieme slowblues waarin Chantell moeiteloos de show steelt. Na het warm voortdeinende Find My Way Again sluit de energieke funky blues van Blues All Day het album swingend af.

Ik ben er van overtuigd dat we van the Diego Mongue Band nog veel gaan horen. Prima soulvol blues album!

Tracks:
01. Intro
02. While You Were Gone
03. 44 Blues
04. Give Me Strength
05. Rollin’ And Tumblin’
06. Sleepless Night Blues
07. Find My Way Again
08. Blues All Day

Website: https://www.diegomongueband.com/