Review: Dick van Altena & Savannah – Back To The Country Volume 7

 

Dick van Altena & Savannah - Back To The Country Volume 7

Dick van Altena & Savannah – Back To The Country Volume 7
Format: CD – Digital / Label: Continental Record Services
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

‘Back To The Country’ is een theaterproductie van de Nederlandse countrylegende Dick van Altena (in het verleden frontman van the Major Dundee Band) en de band Savannah, die bestaat uit Johan Lemmers (drums), Javier Garcia Vicente (bas, zang), Peter van den Heuvel (leaditaar), Wilma Smulders (keyboards, zang), Joost de Nijs (pedal steel, dobro, harmonica, gitaar, zang) en Marcel Smulders (akoestische gitaar, zang).

Deze theaterproductie viert haar tweede lustrum en ter gelegenheid van dat heuglijke feit is er nu deel 7 van de ‘Back To The Country’ serie verschenen met hierop een groot aantal countryklassiekers, iets minder bekende countrysongs en wat verrassende uitstapjes.

Begonnen wordt met de klassieker Wabash Cannonball. Een nummer dat voor het eerst door Hugh Cross werd opgenomen in 1929 en daarna talloze malen werd gecoverd door o.a. the Carter Family, Johnny Cash, Chet Atkins en Roy Acuff.

Op dit album krijgt het nummer een luchtig swingende versie met de warme doorleefde zang van Dick van Altena en de priemende dobro van Joost de Nijs. Islands In The Stream werd gecomponeerd door the Bee Gees en werd een dikke, gesuikerde, countrypop hit voor Kenny Rogers en Dolly Parton. Hier klinkt het nummer een stuk minder gesuikerd en is er zelfs sprake van een (licht) Roy Orbison geluid.

Mamas, Don’t Let Your Babies Grow Up To Be Cowboys is minder bekend. Het nummer werd geschreven door Ed & Patsy Bruce en opgenomen door o.a. Ray Price. Hier is sprake van een zacht deinend nummer waarin de warme stem van Dick van Alrtena prima uitkomt.

We kennen Me And You And A Dog Named Boo allemaal nog als de dikke hit van Lobo. Bij Back To The Country klinkt het nummer even sprankelend en luchtig. Elmer Laird’s Poison Love zou zo in het repertoire van Henk Wijngaart opgenomen kunnen worden. Mendocino van het Sir Douglas Quintet klinkt zoals het bedoeld was. Luchtig pompend. Chattahoochee van Alan Jackson en Jim McBride zal voor velen onbekend zijn. Een lekker swingend nummer met prikkend boppend gitaarwerk.

De cover van Merle Haggard’s The Running Kind hoort door de warme en intieme uitvoering tot de betere nummers van dit album. Met Volver, Volver gaat de band de Mexicana kant op. Dit door Fernando Maldonado geschreven nummer werd al eerder gecoverd door o.a. Ry Cooder en Los Lobos en krijgt hier een Freddy Fender-achtige cover.

Rhythm Of The Rain kennen we beter als Ritme Van De Regen van Rob de Nijs. Een zeer onschuldig popnummer. Zou Joost de Nijs iets met deze cover te maken hebben?

Het album wordt vrij verrassend afgesloten met Eric Clapton’s Wonderful Tonight. Blues op een zeer intieme country wijze met de heerlijke bluesy pedal steel van Joost de Nijs.

Dick van Altena & Savannah vieren hun tweede lustrum met een album, dat een lekker cadeau voor vele countryfans zal zijn!

Tracks:
01. Wabash Cannonbal
02. Islands In The Stream
03. Mamas, Don’t Let Your Babies Grow
04. Me And You And A Dog Named Boo
05. Posion Love
06. I wanna Dance With You
07. Mendocino
08. Chattahoochee
09. The Running Kind
10. Volver, Volver
11. Rhythm Of The Rain
12. Wonderful Tonight

Website: https://www.dickvanaltena.com/homenl.htm