Review: Dick van Altena & Johan Jansen – Pure Country And More

 

Dick van Altena & Johan Jansen - Pure Country and More

Dick van Altena & Johan Jansen – Pure Country and More
Format: CD – Digital / Label: Continental Record Services
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

https://continentalrecordservices.bandcamp.com/album/pure-country

Singer-songwriter-gitarist Dick van Altena (1957, Oosterhout) loopt al heel wat jaartjes rond in de muziekscene. Van 1977 tot 2005 was hij lid van de countrygroep Major Dundee. Daarnaast bracht hij ook een aantal soloalbums uit. Verder schreef hij nummers voor o.a. Henk Wijngaard, Mooi Wark, Saskia & Serge en Toni Willé (Pussycat), en werkte ook samen met tex-mex accordeonist Flaco Jiménez. In 2017 werd Dick van Altena voor zijn muzikale verdiensten benoemd tot lid in de Orde van Oranje Naussau. 

De eveneens in 1957 in Oosterhout geboren pedalsteelgitarist Johan Jansen werkt(te) met veel (internationale) muzikanten als Heather Myles, South Mountain, Lucille Starr en Dale Watson. Als sessiemuzikant werkte hij met Kadanz, BZN en Skik en speelt hij o.a. ook in de countryformatie Cash On Delivery.

Onlangs verscheen van Dick van Altena en Johan Jansen het album ‘Pure Country And More’. De 12 songs op dit album waren oorspronkelijk bedoeld als lesmateriaal voor de studenten van Jansen. Hij vroeg aan van Altena om de songs in te zingen. De platenmaatschappij was zo enthousiast dat besloten is om de songs op cd uit te brengen.

Met de prachtig gezongen en van een slepende pedalsteel voorziene Bobby Bare song 500 Miles opent het album. Release Me was een grote hit van Engelbert Humperdinck en van  Altena en Jansen toveren deze tearjerker om in de pure countryversie.

Mooi zijn de zang en de pedalsteel daarna in het van o.a. George Jones en Elvis Costello bekende Good Year For The Roses. One Day At A Time is een praise song van de Indonesische actrice en zangeres Meriam Bellina. In Neil Diamond’s Song Song Blue is de slepende pedalsteel weer prominent.

De zang van van Altena komt in de Jim Reeves klassieker He’ll Have To Go verrassend dicht in de buurt van die van Reeves. Sober en ingetogen is Have You Ever Seen The Rain, een van de vele grote hits van Creedence Clearwater Revival. Detroit City (Bobby Bare, Tom Jones), kabbelt een beetje voort.

Een verrassende cover is Words van The Bee Gees. Vooral door de heerlijke pedalsteel toveren de heren hier een fraaie countryversie tevoorschijn. Iets meer tempo is er in I Recall A Gypsy Woman van Don Williams. De pedalsteel aan het slot is weer zeer fraai. Het van Ronnie Milsap en ook o.a. van Ray Price bekende Don’t You Ever Get Tired Of Hurting Me is weer een regelrechte tearjerker met een slepende pedalsteel en tinkelende pianoklanken. Het album wordt in stijl afgesloten met de countryballad Sing Me Back Home, de grote hit van Merle Haggard.

Conclusie:
Met het album ‘Pure Country And More’ bewijzen Dick van Altena en Johan Jansen dat ze terecht om hun grote kwaliteiten worden geprezen.

Tracks:
01. 500 Miles
02. Release Me
03. Good Year For The Roses
04. One Day At A Time
05. Song Song Blue
06. He’ll Have To Go
07. Have You Ever Seen The Rain
08. Detroit City
09. Words
10. I Recall A Gypsy Woman
11. Don’t You Ever Get Tired Of Hurting Me
12. Sing Me Back Home

Website: https://www.dickvanaltena.com/homenl.htm