Review: Diamond Dogs – Slap Bang Blue Rendezvous

 

Diamond Dogs - Slap Bang Blue Rendezvous

The Diamond Dogs – Slap Bang Blue Rendezvous
Format: 2CD / Label: Wild Kingdom Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Britpop kan net zo gemakkelijk uit Zweden komen. Dat bewijst de Zweedse band Diamond Dogs met hun alweer negentiende album.

De band bestaat al ruim 30 jaar en bestaat momenteel uit Sören “Sulo” Karlsson (zang), Henrik “The Dude Of Honk” Wilden (keyboards), Lars Karlsson (gitaar), “Slim” Martin Thomander (gitaar), Stefan “Bellan” Bellnäs (bas) en Federico de Costa (drums).

Deze band grijpt het liefst terug naar de 70’s periode van de Britpop en met name de band Mott The Hoople blijkt van grote invloed te zijn geweest maar ook de glamrock is niet aan deze Zweedse rockers voorbij gegaan.

Deze dubbelaar opent met de lekker rauw raggende boogie Alright Brutus I’m On waarin je overduidelijk Mott The Hoople invloeden terug hoort. Ook in What If I Knocked zijn deze Mott invloeden aanwezig, vermengd met een bluesy haast Black Crowes-achtig geluid.

In het hoekig pompende Everything’s Fine wordt het glamrock geluid van T.Rex gemengd met een Oasis achtige sound.

Zelfs Herman Brood komt in een tweetal nummers voorbij. In het pompende Rocked, Wrecked, Robbed And Ruined vindt een mix van Brood met T.Rex plaats en in Rocket Ricochet een fusie van Brood en Mott The Hoople .Er is zelfs plaats voor het kauwgomballen glam geluid van The Bay City Rollers in You Shouldn’t Be Lonely On A Saturday Night.

Prijsnummers van de eerste disc zijn het Stones-achtige stuwende Golden Wheel en het luie, bluesy wiegende Slap-Bang Blue.

Op disc 2 kom je een aantal keer het Amerikaanse glamrock geluid van Nick Gilder tegen zoals in Queen Of The Milky Way en het pompende Common Form Of Life. Sunday Haze is het lekkerste nummer van deze disc. Een stug door pompend glamrock nummer waarin ook psychedelische invloeden van the Beatles opduiken.

Twee discs van deze Zweedse Britpop formatie is misschien iets teveel van het goede waardoor het iets lastiger wordt om je aandacht erbij te houden.

Maar dit album toont wederom aan dat we hier met een prima Zweedse retrorock band te maken hebben!

Tracks:
CD I:
01. Alright Brutus I’m On
02. What If I Knocked
03. Everything’s Fine
04. Rocked, Wrecked, Robbed And Ruined
05. You Got A Diamond In Me
06. A Rock In The Sea
07. You Shouldn’t Be Lonely On A Saturday Night
08. Make Up Boogie
09. Ghost Pain Of Your Love
10. Golden Wheel
11. Get Me Out
12. Slap-Bang Blueprints

CD 2:
01. Queen Of The Milky Way
02. Rock It And Roll It
03. Toxic Daydream
04. Common Form Of Life
05. Rocket Ricochet
06. Sunday Haze
07. Run Through The Wildfire
08. Suicidal Idol
09. Anyway I Can To Make Her Smile
10. Vanity Villains
11. Lose To Get By
12. Blind Broke Patron Saint

Website: https://wildkingdom.se/artists/diamond-dogs/