Review: DeWolff & Dawn Brothers – Double Cream

 

DeWolff & Dawn Brothers - Double Cream

DeWolff & Dawn Brothers – Double Cream
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Suburban Records
Release: 2022

Tekst: Harry Pater

Dit album kwam officieel al half september 2022 uit, maar hopelijk is deze bespreking geen mosterd na de maaltijd…

Pablo van der Poel van DeWolff: “Tijdens de opnames van Dawn Brothers‘ nieuwe single ‘Too Many Colors in the Sun’ in 2017 besloten zanger/gitarist Bas van Holt en ik om zeker een keer samen moesten gaan proberen om wat nummers proberen te schrijven in de trant van Sam Cooke, Otis Redding, Ray Charles, The Coasters, Clovers en al die andere grote soul- en rhythm & blues-artiesten waar het allemaal mee begon: de muzikale goden die over de hele wereld heupen aan het bewegen brachten, de aanstichters die de basis legden voor vrijwel alle muziek die ons heeft geïnspireerd voor zoveel jaren.”

Inmiddels is dit gebeurd. In de Electrosaurus Studio van DeWolff, hartje Utrecht, kwamen de mannen in april 2022 samen en schreven in één dag al vier complete songs. Pablo: “Alles werd live opgenomen, met blazers, backing vocals, percussie en uitstekende vocale optredens van Bas. Het was een van de beste muzikale ervaringen die ik ooit heb gehad. Dus besloten we hier iets van te maken en planden we nog 4 sessies: 1 dag schrijven, 1 dag opnemen en 1 dag mixen. Het duurde niet lang of we hadden een volledig album opgenomen.”

Het resultaat is een album met maar liefst veertien nieuwe nummers die een combinatie van rhythm & blues en jaren zestig soul zijn, waarbij de soul de boventoon voert. Bruce Springsteen maakte een vergelijkbare plaat met louter covers, maar dit album staat dus vol nieuw werk, die bij beluisteren wat mij betreft als een verzamelalbum met soul en r&b uit de sixties en seventies zou kunnen worden opgevat.

Kortom: prachtige songs, uitstekend en gevarieerd gespeeld en prima gezongen. Het is dan ook een heel mooi album geworden. Ook de sound is geweldig, al beluister ik amper iets wat op de muziek van DeWolff lijkt, geen psychedelische bluesrock dus. Deze band komt in februari alweer met een volgend album, ‘Love, Death & In Between’ getiteld.

Tracks:
01. What Kind Of A woman
02. Let Me Tell You (About My Baby)
03. Loverman
04. Hear Me Singing (Na Na Na Na Na Na Na Na)
05. What A View
06. Thunderchild
07. I’m Gone
08. Alabama Small Town
09. C’Mon Baby (Bring It To Me)
10. Man Up!
11. (Something In My) Pocket
12. You Gotta Find Another Fool
13. Southern California
14. Pawn Shop Lady

Website:
https://www.dewolff.nu/#/home
https://www.dawnbrothers.com/