Review: Devin Townsend – Lightwork

 

Devin Townsend - Lightwork

Devin Townsend – Lightwork
Format: 2CD – Vinyl LP – Digital / Label: Inside Out Music
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Canadese Devin Townsend staat bekend om zijn muzikale grilligheid. Van geen enkele muzikale regel trekt hij zich maar iets aan. Het gevolg is, dat zijn albums vol staan met zeer eigenzinnige muziek waarbij Devin allerlei muziekstijlen op één grote hoop veegt. Daardoor is hij wel eens vergeleken met grootheden als Frank Zappa en Robert Fripp.

Ook op zijn nieuwe album ‘Lightwork’ is het weer raak! Devin zwalkt van progrock naar psychedelische muziek, opera-achtige muziek, industrial en zelfs Americana.

Hij wordt daarbij geholpen door producer Garth Richards (o.a. Rage Against The Machine) en een grote groep muzikale vrienden waarvan Anneke van Giersbergen, Mike Keneally, Darby Todd en Steve Vai de bekendsten zijn.

Devin opent met Moonpeople. Een nummer, dat in eerste instantie sprankelend psychedelisch huppelt maar zich langzaam ontwikkelt tot een dwingend voortmarcherend nummer.

De kwetterende vogeltjes in het intro worden in Lightworker al snel verjaagd door een bombastische uitbarsting waarna Devin sprankelend verder gaat. Zijn opera-achtige stem doet hier zelfs bij vlagen aan Meat Loaf denken. Na een spacey intro opent Equinox. Een stuwend progrock nummer waarin Devin het op een uitzinnig krijsen zet. Het grimmige en donkere Dimensions heeft een flink industrial gehalte met wederom de krijszang van Devin.

In Children Of God is de intiemere kant van Devin te horen in een dromerig nummer compleet met een ruisende zee, meeuwen en een misthoorn.

Schijf twee opent met het bombastisch pompende Starchasm, Pt. 2, gevolgd door het ontzettend heftige Stampys Blaster dat het beste als een metalopera omschreven kan worden.

Met een flink aantal intieme nummers is dit nieuwe album van Devin zijn meest toegankelijke. Zo is Vacation een nummer dat aan Jeff Lynne en Tom Petty doet denken, Hope Is In The World een fraai dromerig deinend nummer, Sober een hemels zwevend nummer en de afsluiter Carry Me Home is een Americana ballad waarin Devin zich van zijn beste Roy Orbison kant laat horen.

Er staat slechts één nummer op het album, dat behoorlijk veel doorzettingsvermogen van de luisteraar vergt. Het lange Precious Sardine opent weliswaar intiem deinend maar gaat al snel over op nerveuze “hink-stap-sprong’ ritmes op een Frank Zappa-achtige wijze.

De fans van Devin Townsend zullen wederom niet teleurgesteld zijn met dit nieuwe album. Devin Townsend is en blijft een heel muzikaal bijzonder kind.

Tracks:
CD 1:
01. Moonpeople
02. Lightworker
03. Equinox
04. Call Of The Void
05. Heartbreaker
06. Dimensions
07. Celestial Signals
08. Heavy Burden
09. Vacation
10. Children Of God

CD 2:
01. Starchasm, Pt. 2
02. Stampys Blaster
03. Factions
04. Yogi
05. Precious Sardine
06. Hope Is In The World
07. Children Of Dog
08. Sober
09. Boogus
10. Carry Me Home

Website: https://hevydevy.com/

Tour:
3 maart: 013 – Tilburg