Review: Devils Smoke – Elevator From Hell

 

Devils Smoke - Elevator From Hell

Devils Smoke – Elevator From Hell
Format: CD / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Ik had, na het bekijken van de bandnaam en album titel, hoge verwachtingen van dit debuut album van het Oostenrijkse trio Devils Smoke uit Wenen. Vooral omdat deze band door hun live verrichtingen behoorlijk populair is bij het bikers publiek. De band noemt zichzelf vaak “Tres Hombres from Vienna” en dan gaan je gedachten automatisch naar het sompige boogie geluid van ZZ Top.

Dat geluid is ook wel te horen op dit album maar komt niet in elk nummer goed tot z’n recht. Dat ligt niet aan de kwaliteiten van Matthias Minstrel Bettler (zang, gitaar), Jo List (drums) en Stefan Bäuml (bas) maar meer aan de bedompte productie van het album en soms ook aan de kwaliteit van de nummers.

In het positieve geval klinkt het trio lekker sompig en rauw zoals in het ZZ Top-achtige Lonely Travelers Blues en het trage, rauw riffende Can’t Handle Your Lovin’. Safe Haven is een echte biker boogie, loom rockend met bijbehorende grofkorrelige zang en schurend, bijtend gitaarwerk.

De ballad Pale Lady valt qua stijl behoorlijk buiten de boot vergeleken met de andere nummers van dit album. Ondanks het feit dat je hier wel krachtig gitaarspel hoort wil dit nummer niet imponeren. In de rauwe sompige boogie Chicamana blijf je je afvragen waar de bas is gebleven, hetgeen de kracht van dit nummer geen goed doet.

Ook P.T.D.M.a.D. wil maar niet ontvlammen en daar helpt zelfs het “boertje” niet. De warme intieme slowblues Blue In All Shades is het lekkerste nummer van het album.

Het debuutalbum van Devils Smoke heeft mij nog niet voor de volle honderd procent weten te overtuigen.

Als er een volgende keer wat meer aandacht aan de productie wordt besteed zou dat zo maar eens kunnen veranderen….

Tracks:
01. Safe Haven
02. Pale Lady
03. Elevator From Hell
04. Chicamana
05. P.T.D.M.a.D.
06. Lonely Travelers Blues
07. Talking To Myself
08. Can’t Handle Your Lovin’
09. Blue In All Shades
10. Chicamana (Alternate Take)

Website: https://www.devilssmoke.com/