Review: Deuce ‘N A Quarter – Keep Moving On

 

Deuce 'N A Quarter - Keep Moving On

Deuce ‘n A Quarter – Keep Moving On
Format: CD / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Laat ik eerst maar eens de bandnaam van de Amerikaanse band Deuce ‘n A Quarter uitleggen: De band is vernoemd naar de afmetingen van de Buick Electra uit 1959. Deze waren 225 inch, oftewel een “deuce ‘n  a quarter”.

In 2023 bereikte deze band de finale van the International Blues Challenge, hetgeen wel wat over de kwaliteit van deze band zegt. Ook het feit dat Kenny Neal aan hun  nieuwe, vierde, album meedoet en het album in diens Baton Rouge studio werd opgenomen zegt genoeg.

De meeste nummers op dit album zitten in de warme soulblues hoek afgewisseld met losjes swingende shuffles en een tweetal ballads.

Eén van die ballads is het indringende Why, dat gaat over het overlijden van de dochter van zanger-harmonicaspeler Brian Peters. Deze ballad klinkt hemeltergend indringend waarin Brian zich vertwijfeld afvraagt waarom zijn dochter op 28-jarige leeftijd van hem heen moest gaan.

Het album start met de solide stuwende shuffle Swinging At The Blues met bijtend, priemend gitaarwerk van Keith Colbert en de weemoedige harmonica van Brian Peters. I’m Not Alone is daarna een warm, zacht groovend funky bluesnummer en ook Same Old Blues klinkt op een meer ingetogen manier lekker soulvol.

Nog meer  soulblues volgt in het deinende Doing Wrong dat richting het werk van Bobby Bland of Little Milton gaat. Na de krachtig swingende shuffle All She Wrote is Sun Kissed Wheat een breekbare blues uitgevoerd door Brian Peters en Keith Colbert. Blues Mobile werd mede gecomponeerd door Kenny Neal en is een lekker losjes swingende shuffle.

Ook Blues Leave Me Alone werd door Kenny Neal mede gecomponeerd en is een warm groovend bluesnummer. Moment With You is een akoestische ballad die door het wat landerige gefluit iets minder weet te overtuigen. De afsluiter is het al eerder genoemde Why. Het absolute hoogtepunt van het album.

Een lekker soulvol bluesalbum met een bitter randje.

Tracks:
01. Swing at the Blues
02. I’m Not Alone
03. Same Old Blues
04. Keep Moving On
05. Doing Wrong
06. All She Wrote
07. Sun Kissed Wheat
08. Blues Mobile
09. Moment With You
10. Blues Leave Me Alone
11. Why

Website: https://www.deucenaquarter.com/