Review: Detonics – Detonized

 

Detonics - Detonized

Detonics – Detonized
Format: CD / Label: Naked
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Opnieuw is er een prima album van een Nederlandse bluesact verschenen! Dit keer het nieuwe album van de Brabantse band Detonics. De band, die in 2016 de winnaar van de Dutch Blues Challenge werd en het in het volgende jaar tot de halve finale schopte van de International Blues Challenge in Memphis, Tennessee.

Deze hevig door de West Coast Blues geïnspireerde band bestaat uit Kars van Nus (zang, harmonica), Raymond Nijenhuis (gitaar), Raimond de Nijs (piano, Hammond orgel), Mathijs Roks (drums) en Wilfred Pieters (upright bass, backing vocals).

Op het album worden pittige rockers afgewisseld met weemoedige shuffles en ballads.

De opener van het album, Too Far Away, is een losjes swingende shuffle, onder aanvoering van de vlammende Hammond van Raimond de Nijs en de donker priemende gitaar van Raymond Nijenhuis. De kermende harmonica van Kars van Nus voegt een rauw laagje aan dit nummer toe.

Mean Machine is een rauw, losjes rockend nummer in de beste Fabulous Thunderbirds tradite. Een stug doorpompend nummer met hard huilend harmonica spel en de fel rockende piano van Raimond de Nijs. De krachtige zang van Kars van Nus speelt een belangrijke rol in het lui deinende Why Were You Lying.

It’s Gotta Be Me is vervolgens een venijnige uptempo rocker waarin wederom het geluid van the Fabulous Thunderbirds opduikt. De gevoelige kant van de band is te horen in de intieme jazzy shuffle Love Is Gone met weelderig jazzy gitaarwerk.

In het losjes rockende Money Train gaat de band iets meer de Americana kant van bijvoorbeeld the Blasters op, gevolgd door het lui groovende, funky, Life’s Your Best Friend. Backdoor Annie is een heerlijk huppelende shuffle met pompende ondersteuning van de upright bass van Wilfred Pieters en de drums van Mathijs Roks. De deiner Memphis gaat de Los Lobos kant op en gaat over in een uitbundige, haast gospelachtige, swinger.

Het weemoedig galmende Hard Way To Go sluit het album op een fraaie, breekbare, wijze af.

Een prima bluesalbum van eigen bodem!

Tracks:
01. Too Far Away
02. Mean machine
03. Why Were You Lying
04. It’s Gotta Be Me
05.Love Is Gone
06. Money Train
07. Life’s Your Best Friend
08. Backdoor Annie
09. Memphis
10. Hard Way To Go

Website: https://www.detonics.nl/