Review: Dennis Johnson – Revelation

 

Dennis Johnson - Revelation

Dennis Johnson – Revelation
Format: CD – Digital / Label: Booda Lee Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Liefhebbers van het betere boogie werk met bijbehorend vurig slidegitaarspel kunnen hun hart ophalen met het nieuwe, vierde, album van Dennis Johnson, afkomstig uit de Bay Area.

Hij laat zich op zijn nieuwe album begeleiden door de topmuzikanten Anton Fig (drums, o.a. Joe Bonamassa), Jonathan Stoyanoff (bas) en Bob Fridzema (keyboards, o.a. Walter Trout en Joanna Shaw Taylor).

Zoals gezegd is het boogie gehalte vrij hoog op dit album. Zo is Talk To You een stomende boogie met vurig zwiepend slidegitaarspel, het gierende orgel van Bob Fridzema en een zeer solide rockende ritmesectie.

Ook  de cover van Robert Johnson’s 32-30 Blues valt onder de categorie boogie, dit keer met de hoekige priemende slidegitaar van Dennis Johnson.

De losjes rockende boogie Ramblin’ is overduidelijk gebaseerd op de klassieker Dust My Broom en Dont Owe You A Thing is een schroeiende rauwe cover van het Gary Clark Jr. nummer.

Toch is het niet alleen boogie wat de klok slaat. Freddie King’s Going Down krijgt een lekker lome en broeierige cover waarin de sprankelend huppelende piano van Bob Fridzema opvalt naast de warm schurende slidegitaar. Revelation is een zeer ingetogen instrumental, die zeer intiem klinkt. Salvation Bound (van The Bros. Landreth) opent op een Ry Cooder-achtige wijze ern swingt daarna op een krachtige gospel wijze verder.

Please Don’t Go is een loom groovende versie van Big Joe Williams’ Baby Please Don’t Go waarin de slidegitaar van Dennis bij vlagen op het geluid van een pedal steel lijkt. Lonesome Valley is een goed voorbeeld van een krachtig funky bluesrocknummer.

De gospel duikt weer op in het intiem swingende Two Lights met een hoofdrol voor de warme contrabas van Jonathan Stoyanoff.

Het nieuwe album van Dennis Johnson stelt zowel de liefhebbers van de boogie als de liefhebbers van zeer diverse soulvolle bluesrock zeer tevreden. Een heerlijk album dus!

Tracks:
01. Going Down
02. Talk To Young-Holt
03. Revelation
04. Salvation Bound
05. 32-20 Blues
06. Please Don’t Go
07. Lonesome Valley
08. Ramblin’
09. Two Lights
10. Don’t Owe You A Thing

Website: https://www.dennisjohnsonslide.com/