Review: Delta Wires – If Somebody Told Me…

 

Delta Wires - If Somebody Told Me

Delta Wires – If Somebody Told Me…
Format: CD – Digital / Label: Mud Slide Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Aan het achtste album van Delta Wires uit de Bay Area zit een zeer wrange rand. En die zit in het titelnummer van het album, If Somebody Told Me….

Zanger en harmonica speler Ernie Pinata laat op een zeer indrukwekkende wijze zijn verdriet en ongeloof horen over het feit dat hij één van zijn zoons verloor. Deze pleegde namelijk op 21-jarige leeftijd zelfmoord. De impact van dit verlies is zeer goed te horen in deze zeer indrukwekkende slowblues waarin Ernie vocaal tot op het bot doordringt.

Het is daarna even omschakelen maar de rest van dit album bewijst dat deze band tot de top van de soulvolle blues behoort. In een aan Jack Mack & the Heart Attack herinnerende klasse. Het is dan ook niet voor niets dat de band in 2012 opgenomen werd in de California Blues Hall Of Fame.

Op hun nieuwe album bestaat de band naast Ernie Pinata uit Tom Gerrits (bas), Richard Healy (gitaar), Tony Huszar (drums), David Bowman (trombone), John Christensen (trompet), Caleb Murray (saxofoon) en Richard Sylvester (keyboards)

Het album opent met het rauw groovende Can’t Win For Losin’ met de zeer doorleefde soulstrot van Ernie Pinata en zijn hard brullende harmonica. I Tried is een losjes swingende shuffle met warme blazers en priemend gitaarwerk van Richard Healy.

Voodoo Cadillac pompt op een broeierig swampy wijze en de blazers jatten stiekem een blazersriff uit James Brown’s I Feel Good. I Pity The Fool is een cover van de Bobby Bland klassieker. Hier bewijst Ernie Pinata dat hij een uitstekende blueszanger is.

Ook Dimples is een cover, uiteraard van John Lee Hooker. Deze boogie wordt door de blazers voorzien van een soulvol geluid Sloppy Drunk is een levendig swingende cover van het Jimmie Rogers nummer gevolgd door de luie slowblues Hand Outta My Pocket.

De afsluiter van het album, Blues In Hoss’ Flat, is een instrumental met een jazzy geluid waarin de blazers de hoofdrol opeisen.

‘If Somebody Told Me…’ is een in meerdere opzichten zeer indrukwekkend album!

Tracks:
01. Can’t Win For Losin’
02. If Somebody Told Me…
03. I Tried
04. Bring Me Up
05. Voodoo Cadillac
06. I Pity The Fool
07. Sloppy Drunk
08. Hand Outta My Pocket
09. Dimples
10. Blues In Hoss’ Flat

Website: https://www.deltawires.com/