Review: Delbert McClinton – Outdated Emotion

 

Delbert McClinton - Outdated Emotion

Delbert McClinton – Outdated Emotion
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Hot Shot – Thirty Tigers
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Na zijn avonturen met Delbert & Glen en the Ron-Dels begon zanger Delbert McClinton uit Lubbock, Texas, aan zijn zeer indrukwekkende solocarrière, die nog steeds voortduurt. Gedurende zijn loopbaan wist, en weet, Delbert op een onnavolgbare wijze elementen als country, soul en blues met elkaar te vermengen met een geheel eigen stijl als resultaat.

Op zijn nieuwe album eert, de inmiddels 81-jarige, Delbert zijn muzikale helden. Een album, dat bijna geheel gevuld is met covers. Maar dat is bij Delbert McClinton totaal geen probleem aangezien hij op zijn vorige albums talloze covers naar zijn hand wist te zetten.

Delbert begint met de Lloyd Price klassieker Stagger Lee waarvan hij een liefdevolle pompende versie heeft gemaakt. De stem van Delbert heeft ietwat aan kracht ingeboet maar klinkt nog altijd doorleefd en soulvol.

Settin’ The Woods On Fire is een cover van het Hank Williams nummer en klinkt lui deinend met de krassende fiddle van Stuart Duncan en een fraai huilende pedalsteel.

John Lee Hooker’s One Scotch, One Bourbon, One Beer is verpakt in een luie huppelende versie met een licht jazzy geluid. Little Richard’s Long Tall Sally swingt, zoals het hoort, fel en ongepolisjt. I Want A Little Girl is origineel van McKinney’s Cotton Pickers en klinkt bij Delbert als een zeer lui bluesy jazznummer.

Sommige nummers op het album gaan verrassend de garageblues kant op zoals het ongepolijst raggende Ain’t That Lovin’ You (Jimmy Reed).

De pure country komt ruim aan bod. Uiteraard ontbreekt Hank Williams’ Jambalaya hier niet en is Move It On Over (een Hank Williams nummer maar vooral bekend door George Thorogood & the Destroyers)  een losjes swingend countrynummer. Two Steps Too is een eigen nummer van Delbert en is een heerlijk loom en intiem cajun nummer.

Ray Charles’ Hard Hearted Hannah klinkt zoals het hoort, lui en jazzy swingend. Het Lynn Anderson nummer Sweet Talkin’ Man is verrassend genoeg omgetoverd tot een broeierige lome rhythm & bluesrocker.

Tot slot gaat Delbert kort op de rokerige Tom Waits toer in Call Me A Cab.

Op zijn nieuwe album bewijst Delbert McClinton, dat hij nog steeds een uitstekende veelzijdige zanger is!

Tracks:
01. Stagger Lee
02. Settin’ The Woods On Fire
03. The Sun Is Shining
04. One, Scotch, One Bourbon, One Beer
05. Long Tall Sally
06. Two Step Too
07. I Want A Little Girl
08. Ain’t That Lovin’ You
09. Jambalaya
10. Connecticut Blues
11. I Ain’t Got You
12. Move It On Over
13. Hard Hearted Hannah
14. Sweet Talkin’ Man
15. Money Honey
16. Call Me A Cab

Website: https://www.delbert.com/