Review: Delain – Dark Waters

 

Delain - Dark Waters

Delain – Dark Waters
Format: CD -Vinyl LP – Digital / Label: Napalm Records
Release: 2023

Tekst: Ella-Milou Quist

Na de release van het zesde album ‘Apocalypse & Chill’ in februari 2020, kon de symfonische metal band Delain nog net de releaseshow doen in Tivoli Vredenburg voordat de wereld op slot ging vanwege de corona-pandemie. Het was ook meteen het laatste optreden van de groep in die samenstelling. Vanwege meningsverschillen en andere visies besloot oprichter en toetsenist Martijn Westerholt alleen verder te gaan. In 2021 verlieten de overige leden de band en doken in hun eigen (succesvolle) projecten.

Oorspronkelijk had Westerholt het idee om, net als in het begin, Delain weer een project te laten zijn. Hij stelde Delain-veteranen Sander Zoer (drums) en Ronald Landa (gitaar) aan om hem te helpen en vond in de Italiaan Ludovico Cioffi een nieuwe bassist. Tegelijk met de nieuwe single en videoclip The Quest And The Curse, werd afgelopen augustus (2021) ook de identiteit van de nieuwe zangeres bekend gemaakt. De Roemeens-Italiaanse vocaliste Diana Leah nam deze rol voor haar rekening. Niet lang daarna werd besloten om toch weer als een volwaardige band door te gaan.

Het zevende album, ‘Dark Waters’, heeft een zelfde soort feel en timbre als het ijzersterke debuut ‘Lucidity’ uit 2006. Net zo’n wijds, open en toegankelijk geluid. Misschien komt het doordat de groep weer uit drie van de oorspronkelijke leden bestaat, of misschien wilde Martijn sowieso terug naar de basis, wie zal het zeggen. Al neemt hij dat terug naar de basis dan wel heel letterlijk want de stem van Diana komt eng dichtbij de vocalen van Charlotte Wessels. Het lijkt bijna alsof Charlotte de band nooit heeft verlaten; zowel de intonaties, klankkleur en manier van zingen komen overeen. Een bewuste keuze van Westerholt of niet?
Als je ervoor kiest om als enige door te gaan met Delain, moet je dan nog vasthouden aan het ‘oude’ geluid? Aan de andere kant: never change a winning team. Het is een lastige tweestrijd.

Wel moet gezegd worden dat ‘Dark Waters’ precies is wat je van de groep mag verwachten: het is gelikt, catchy, strak en steady. Er wordt niets aan het toeval overgelaten en het staat allemaal als een huis. De productie en mix en mastering is, zoals altijd, om door een ringetje te halen. Het geluid is expressief, groots, bombastisch en meeslepend. Het is echt Delain zoals we Delain kennen. En net zoals in de begintijd van de band, zijn er ook op dit album weer wat samenwerkingen aangegaan. Zo horen we wederom Marko Hietala (ex-Nightwish), die ook al eerder te gast was op de eerste twee albums ‘Lucidity’ en ‘April Rain’, en de nog redelijk onbekende zanger Paolo Ribaldini. Beide stemmen matchen goed met die van Diana en met elkaar, zoals te horen is op Invictus. Paolo is overigens op drie nummers te horen (Beneath, Queen Of Shadow en Invictus) en gaat ook met de groep mee op tour. Het is een uitmuntende powermetal zanger met een groots bereik. Hij is overduidelijk niet voor niets ook zangdocent.

Eerlijk is eerlijk over de ‘nieuwe’ Delain en de nieuwe plaat ‘Dark Waters’ niets dan goeds. Het is allemaal zeer overtuigend en krachtig en het klinkt belachelijk vertrouwd. Een betere comeback kun je als band niet hebben. Het is hoogst indrukwekkend te noemen.

Tracks:
01. Hideaway Paradise

02. The Quest And The Curse
03. Beneath (feat. Paolo Ribaldini)
04. Mirror Of Night
05. Tainted Hearts
06. The Cold
07. Moth To A Flame
08. Queen Of Shadow (feat. Paolo Ribaldini)
09. Invictus (feat. Marko Hietala & Paolo Ribaldini)
10. Underland
11. The Quest And The Curse Piano Version

Website: https://www.delain.nl/