Review: Def Leppard – Diamond Star Halos

 

Def Leppard - Diamond Star Halos

Def Leppard – Diamond Star Halos
Format: CD – Vinyl LP – Cassette – Digital / Label: Mercury
Release: 2022

Tekst: Jelle Edelenbosch

Het is even wennen het nieuwste album ’Diamond Star Halos’ van Def Leppard. Het is eigenlijk meer van hetzelfde, maar gelukkig met meerdere uitzonderingen. Van eenvoudige structuren naar gecompliceerder en goed in het gehoor liggend. Met een belangrijke rol voor Alison Krauss.

De begeleidende informatie bij deze twaalfde schijf, die in diverse vormen verkrijgbaar is, blijkt nogal wollig. Dat past in elk geval bij het album, want het glamrock gehalte is hoog.

Kwintet
Te lezen is onder meer: ’Om de komst van ’Diamond Star Halos’ in te luiden, heeft het Britse kwintet zojuist een krachtige en scheurende nieuwe rocksingle gedeeld met de titel Kick.’

Juist dit nummer, het tweede op de plaat, heeft een hoog ’rampestamp gehalte’. De info vermeldt: ’Het nummer stort zich in een anthemische stadionklare razernij. Ondertussen heeft het refrein alle kenmerken van een andere iconische Leppard-hit met zijn wolkenkrabberende zang en melodieën’.‘

Verademing
Kick is in werkelijkheid een dertien in een dozijn nummer. De eerste verademing is de ballad This Guitar. Met dank aan Alison Krauss en de fraaie melodielijn.

Ook het passievolle U Rok Mi valt op met een puike gitaarsolo. Het wordt gevolgd door een hoogtepunt. Goodbye For Good This Time klinkt inclusief strijkers en een akoestisch gitaargeluid heel lieflijk.

Refreinen
Joe Elliott (zang), Rick Savage (bas), Rick Allen (drums), Phil Collen (gitaar) en Vivian Campbell (gitaar) zorgen vaak voor prachtige melodieën. De refreinen zijn naar mijn mening nogal eens minder.

Angels (Can’t Help You Now) is een van de uitzonderingen en de keerzang ’It’s Slipping Away’ blijft in je hoofd hangen. Daarna doet Krauss tijdens  Lifeless weer een duit in het zakje. Prachtig.

En wat te denken van de laatste twee nummers? Unbreakable en From Here To Eternity bewijzen dat Def Leppard de tand des tijds doorstaat. Ondanks enkele mindere nummers die te veel jaren zeventig kenmerken hebben is het een album dat het beluisteren waard is. Zeker na een aantal keren draaien.

Tracks:
01. Take What You Want
02. Kick
03. Fire It Up
04. This Guitar [feat. Alison Krauss]
05. SOS Emergency
06. Liquid Dust
07. U Rok Mi
08. Goodbye For Good This Time
09. All We Need
10. Open Your Eyes
11. Gimme A Kiss
12. Angels (Can’t Help You Now)
13. Lifeless [feat. Alison Krauss]
14. Unbreakable
15. From Here To Eternity

Website: https://www.defleppard.com/