Review: Deep Purple – Extras: The Infinite B-Sides and Bonus Songs

 

Deep Purple - Extras The Infinite B-Sides and Bonus Songs

Deep Purple – Extras: The Infinite B-Sides and Bonus Songs
Format: Streaming / Label: earMusic
Release: 2022

Tekst: Danny van den Deijssel

De liefhebbers van Deep Purple worden dit jaar meer dan uitstekend verwend. Eerder dit jaar kwam ‘Bombay Calling’ al opnieuw uit en dit jaar najaar worden er maar liefst twee releases met B-sides en live opnames uitgebracht. Allereerst is daar de ‘Extras: The Now What ?! B-sides and Bonus Songs’ en ‘Extras: The Infinite B-Sides and Bonus Songs’. Beide releases bevatten nummers die eerder als ’10’ bij de single release zijn uitgebracht. We hebben het hier dus over een bundeling van deze singles. Een mooi eindejaarscadeau voor de fans die geen draaitafel meer hebben maar deze opnames toch graag aan hun collectie toevoegen.

Waar de eerste genoemde Extras vooral bestaat uit wat instrumentals en radio edits, bestaat de hier besproken Extras vooral uit Live opnames uit de Now What ?! Tour. Zoals gezegd het meeste van dit werk was eerder te horen op de singles Time For Bedlam, All I Got Is You en Johnny’s Bar

De eerste twee nummers zijn echte b-kantjes. Nummers die het album ‘Infinite’ niet gehaald hebben. Hebben we daar iets aan gemist dan? Ja toch wel. Alhoewel als je Paradise Bar opstart denk je eerst aan een of ander kerstliedje, maar al snel komt de stampende tandem Paice/Glover op gang en blijken we toch met een echte Purple sound te maken te hebben.

Simple Folk was het b-kantje van All I Got Is You. Eigenlijk is dit niet echt een Purple track als je het mij vraagt maar een solotrack van Steve Morse.Op dit nummer hoor je de rest van de band niet terug, en het lijkt een soort vrije interpretatie van Mr. Big’s “To Be With You” te zijn maar wel met de kenmerkende Morse techniek.

Er staan drie studio-opnames op die een leuke inkijk geven in het studioleven van een band als Deep Purple. Voor en na afloop van de nummers horen we nog wat commentaar van o.a. Bob Ezrin. Het is duidelijk dat ze er lol in hebben gehad, maar ook gewoon keihard werken om iets moois op te nemen.

De live opnames, ja daar valt weinig over te zeggen, stuk voor stuk goede opnames van een band in topvorm. Purple blijft voor mij toch zeker de laatste jaren een echte live band en dat tonen ook deze registraties gelukkig aan. Een leuke opname is The Mule die de laatste jaren wat minder gespeeld is en eigenlijk pas sinds 2011 terug kwam op de setlist.

Nogmaals eigenlijk geen ‘echt’ nieuw werk maar een bundeling van een aantal vinyl singles, maar daardoor niet minder de moeite waard voor de fans.

Tracks:
01. Paradise Bar
02. Simple Folk
03. Time for Bedlam (First Take)
04. Smoke on the Water (Live in Milan)
05. Black Night (Live in Milan)
06. Highway Star (Live in Aalborg)
07. Strange Kind of Woman (Live in Gaevle)
08. The Mule (Live in Gaevle)
09. Hell to Pay (Live in Gaevle)
10. Hip Boots (Rehearsal, Ian Paice Recording)
11. In & Out Jam

Website: https://deeppurple.com/