Review: Deb Callahan – Backbone

 

Deb Callahan - Backbone

Deb Callahan – Backbone
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Henk Hekkelman

De Amerikaanse Deb Callahan is een blues en soulzangeres en songwriter uit Philadelphia. Haar laatste album ‘Sweet Soul’, dat overal lovende recensies kreeg, dateert al van uit 2015.

Op 15 maart 2023 verscheen de opvolger ‘Backbone’. Het is al het zesde album van Deb Callahan dat een heel scala aan muziekstijlen omvat. Blues, funk, soul, rock, en dat allemaal op één album.

Ze is de studio in gedoken met gitarist Allen James, drummer Tom Walling, bassist Garry Lee, Danny Schogger op keyboards, saxofonist Jay Davidson, John Colgan Davis op mondharmonica en Charlene Holloway backing vocals.

Met haar teksten weerspiegelt Deb Callahan de impact van wereldgebeurtenissen van de afgelopen jaren en onderzoekt ze thema’s als onzekerheid, kwetsbaarheid, comfortabel zijn met en opkomen voor jezelf.

Drie nummers schreef Deb Callahan voor dit album. Zeven andere songs schreef ze samen met Chris Arms, Danny Shogger, Alan Glass en Allen James. Er staan ook twee covers op het album, namelijk Percy Mayfield’s ‘Danger Zone’ en Sean Costello’s ‘Anytime You Want’.

Het album opent krachtig en energiek met het soulvolle What I’m Workin With. Allen James perst een knappe solo uit zijn gitaar en met haar goede en krachtige stem weet Deb Callahan de song op een knappe wijze te brengen. Kortom een perfecte soulvolle en dansbare opener!

Het tempo zakt een beetje, maar het blijft soulvol in Crazy Ride. In het korte instrumentale gedeelte horen we een knappe samenwerking tussen de gitaar van Allen James en het orgel van Danny Shogger. Ook in het strakke Big Girl Pants weten Deb Callahan en haar muzikanten te bekoren. Ze zingt het nummer andermaal met veel overgave en Allen James laat nogmaals horen dat hij een hele goede gitarist is. In de prachtige ballad Rogue zingt Deb dat ze niet meer het naïeve en goedgelovige meisje is dat ze vroeger was.

Met een fijne gitaarsolo is Allen James het perfecte verlengstuk voor de stem van zijn frontvrouw Deb Calahan in de melodieuze en meeslepende ballade Danger Zone. Deb Callahan en haar muzikanten blijven hier dichtbij de originele versie van Percy Mayfield.

We krijgen een heel andere sound in het uitstekende Still Fighting To Be Free, waarin Deb zingt dat ze nog steeds bezig is in haar strijd om zich vrij te voelen. Dat de sound anders klinkt is voornamelijk te danken aan het prachtige mondharmonicawerk van John Colgan Davis, het knappe slidewerk van gitarist Chris Arms en het uitstekende gitaarwerk van Alan Glass.

Met het energieke en soulvolle Don’t Tread On Me krijgen we Deb Callahan van het openingsnummer What I’m Workin With te horen. Instrumentaal is het genieten van het schitterend toetsenwerk van Danny Schogger, het prachtige blaaswerk op de saxofoon van Ken Ulansey. Gitarist Allen James etaleert andermaal zijn klasse op de gitaar met een pittige solo. 

Ook in het radiovriendelijke Thought You Were My Girl klinkt er veel ontgoocheling en teleurstelling in de stem van Deb Callahan. Het sterke refrein geeft deze prachtige song nog meer cachet. Just What The Doctor Ordered is een soulvol en funky getint nummer. De baslijn van Dave Arns is een lust voor het oor en hetzelfde kan gezegd worden van de melodieuze gitaarsolo van Allen James.

Het album sluit af met de Sean Costello cover Anytime You Want, een nummer dat opgebouwd is door een sterke, steeds weerkerende riff. Ook hier blijven Deb en haar muzikanten dicht bij de originele versie.

‘Backbone’ van Deb Callahan is voor mij een heel aangename kennismaking met deze goede Amerikaanse zangeres en songwriter, en zeker niet te vergeten haar band met top muzikanten.

Tracks:
01. What I’m Workin With
02. Crazy Ride
03. Big Girl Pants
04. Rogue
05. A Few New Tricks
06. Danger Zone
07. Still Fighting To Be Free
08. Don’t Tread On Me
09. Cleaning House
10. Thought You Were My Girl
11. Just What The Doctor Ordered
12. Anytime You Want

Website: https://www.debcallahanband.com/