Review: Deadly Cliffs – Shut Your Ears

 

The Deadly Cliffs - Shut Your Ears

Deadly Cliffs – Shut Your Ears
Format: Red Vinyl LP – Digital / Label: Apollon Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

“Ugly pretty”…zo noemt het Noorse duo Deadly Cliffs (uit Bergen) hun muziek. En dat staat dan voor een combinatie van garagefuzz, 60’s poprock, 70’s progrock en een Black Keys-achtige rauwheid.

Het debuutalbum van Vegard Wikne (zang, gitaar, bas) en Sondre Veland (drums, percussie, backing vocals) werd in één week tijd opgenomen en daaruit kan je gelijk al opmaken dat hun muziek er ongepolijst uitkomt.

Toch opent hun album niet meteen met wilde garagepunk. Lost In The Mail opent namelijk op een 60’s pop-achtige wijze waarbij een band als the Young Rascals komt bovendrijven. Als dit geluid vermengd wordt met Black Keys-achtige rauwe gitaarriffs en powerpop is er meteen sprake van een zeer aanstekelijke rocker. Uiteindelijk ontaardt dit nummer toch in razende noise.

In Moskus is er sprake van hoekig stampende garagefunk a la the Black Keys met een Frank Zappa-achtig eigenwijs geluid. De fuzz is volop aanwezig in het zwaar gonzend rockende Nowhere Then, No Hair Now! Een grimmig bijtend nummer.

In I Want A Secret That I Can Tell Everone schakelt de band een tandje terug voor een psychedelische popnummer met Tears For Fears trekjes en Black Keys-achtige fuzz injecties.

Mocht je je ooit afgevraagd hebben hoe een mix van smerige garagepunk en funk zou klinken zou ik eens naar het schurende Do What You’re Told gaan luisteren. Go To France begint dromerig maar weldra begint de band zeer donker en lomp te marcheren tot ze op het eind compleet van de rails loopt.

Gadd In Heaven is een bizar soort hink-stap-sprong nummer waarin funk, 70’s prog en zware fuzz elkaar verdringen.

De titel van de meest bizarre songtitel ooit zal ongetwijfeld naar Between The Facebook And Shitting In The Woods gaan. Deze afsluiter is een dromerig psychedelisch nummer.

Aan variatie dus geen gebrek op dit prima debuutalbum van Deadly Cliifs waar je je oren zeer zeker open voor kunt zetten!

Tracks:
01. Lost In The Mail
02. Moskus
03. Nowhere Then, No hair Now!
04. I Want A Secret That I Can Tell Everyone
05. Do What You’re Told
06. Go To France
07. Gadd In Heaven
08. Between The Facebook And Shitting In The Woods

Website: https://www.facebook.com/profile.php?id=100076054712725