Review: De Leif de Leeuw Band – Mighty Fine

 

De Leif de Leeuw Band - Mighty Fine

De Leif de Leeuw Band – Mighty Fine
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: DDA Agency
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

De Leif de Leeuw Band heeft zich binnen relatief korte tijd genesteld aan de top van de vaderlandse Blues scene. Toch is de band niet echt als bluesband te omschrijven. Hun geluid zit veel meer richting de Southern Rock van the Allman Brothers Band of de groove rock van bijvoorbeeld Little Feat.

Ook het nieuwste album ‘Mighty Fine’ bewijst de klasse van deze band. Leif en Sem Jansen (zang, gitaar) vechten op het album de meest heerlijke gitaarduels uit, daarbij op prima wijze ondersteund door Boris Oud (bas), de twee drummers Tim Koning en Joram Bemelmans en toetsenist Jeroen Ermens.

Het album wordt op sprankelende wijze geopend door het deinende Rosalie. Een intiem nummer met Michel van Dijk-achtige zang van Sem Jansen en bijtend gitaarwerk. Hard To Hold is een Southern Rock nummer, dat drijft op een Bo Diddley beat. Een nummer dat wederom voorzien is van een heerlijk weemoedig gitaargeluid.

Een hoogtepunt is de cover van Neil Young’s Southern Man waarop Berget Lewis (nogmaals) bewijst de beste Nederlandse soulzangeres te zijn. De cover heeft een funky groove waarin plaats is voor melodieus gitaarwerk en de gierende Hammond van Jeroen Ermens. Het intiem groovende Lone Star heeft vervolgens weer een hoog Allman gehalte.

Home Wrecker belicht de Ramblin’ Man-achtige Allman kant van de band. Het zacht deinende Small Town mengt Albatross (Fleetwood Mac) achtig gitaarwerk met lichte Whipping Post (Allmans) invloeden. Gumbo Man is een stevig funkende instrumetal met flink wat Little Feat invloed en een hoofdrol voor het bijtende gitaarwerk. Fool For Love is daarna een intiem soulvol nummer met hard Roy Buchanan-achtig gitaarwerk.

De afsluiter van het album, Charade Man, is een grimmig groovend nummer met jazz-rock trekjes.

Opnieuw bewijst de Leif de Leeuw Band zijn topklasse met dit uitstekende album!

Tracks:
01. Rosalie
02. Hard To Hold
03. Southern Man
04. Lone Star
05. Home Wrecker
06. Small Town
07. Gumbo Man
08. Fool For Love
09. Charade Man

Website: https://leifdeleeuw.com/