Review: De Dijk – 40 Jaar

 

De Dijk – 40 Jaar

De Dijk – 40 Jaar
Format: 24CD – 2LP / Label: Universal
Release: 2022

Tekst: Paul Op den Kamp

Van het bescheiden begin als voorprogramma van Raymond van het Groenewoud tot grote headline act. De muzikale reis van De Dijk is wat dat betreft al geen andere band van eigen bodem. Het doosje met daarin al hun albums verschijnt wegens het 40 jarig jubileum van De Dijk.

Het leukste bij een verzameling als dit om er een beetje door te grasduinen door de stapel albums. Door zomaar een album er tussen uit te nemen in plaats om alles in chronologische volgorde te gaan luisteren. Wat dan met name opvalt is de zoektocht die de band tot aan hun grote doorbraak, als ook hoe stijl en kwalitatief vast ze vanaf dat punt zijn gebleven.

Op de eerste drie albums lijkt de band wat zoekende in wat nu precies hun geluid is. Soul en R&B of new wave? Wat er precies gebeurde rond ‘Wakker In Een Vreemde Wereld’ dat alle puzzelstukjes in een vielen maar vanaf dat moment was de band vervolmaakt. Waarbij opvalt dat men niet meer afwijkt van de gouden formule maar steeds meer diepgang kan leggen in hetgeen ze doen. Alsof ze even op stoom moesten komen om daarna te excelleren.

Tracklist:
01. De Dijk
02. Nooit Meer Tarzan
03. Elke Dag een Nieuwe Hoed
04. Wakker In Een Vreemde Wereld
05. Niemand In de Stad
06. Live
07. Nooit Genoeg
08. Zeven Levens
09. De Blauwe Schuit
10. De Stand Van De Maan
11. Zevende Hemel
12. Muzikanten Dansen Niet
13. Door
14. Later Is Nu
15. Brussel
16. Hold On Tight (Solomon Burke & De Dijk
17. Scherp De Zeis
18. Dijkers en Strijkers
19. Allemansplein
20. Groef
21. Nu Of Nou
22-23. De Dijk in Paradiso
24. Curiosa

Website: http://www.dedijk.nl/

De Dijk – 40 Jaar - box