Review: David Ronaldo & The Dice – Burning (A)Live

 

David Ronaldo & The Dice - Burning (A)Live

David Ronaldo & The Dice – Burning (A)Live
Format: CD – Digital / Label: Fandango Music
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het is totaal niet verwonderlijk dat de Belgische band David Ronaldo & the Dice ooit finalist was bij de Belgian Blues Challenge. Vooral als je hun nieuwe live album beluistert, dat van een zeer hoge kwaliteit is.

David Ronaldo (zang, gitaar) is de zoon van Belgische circuslegende Johnny Ronaldo, die ook een loopbaan in de rock & roll achter de rug heeft als lid van Johnny Ronaldo & the Crazy Guitars.

De band bestaat verder uit Marco Epis (drums, percussie), Charly Verbinnen (leadgitaar), Dirk Lekenner (slidegitaar, lapsteel, leadgitaar) en Tim Van Passel (bas).

Dit is hun vierde album, dat live werd opgenomen in de Kinker Club in Aarschot. Tijdens dart concert kreeg de band assistentie van Pieter Akkermans (keyboards) en Lesley Verbeeck (backing vocals).

Het album toont aan, dat we hier met een zeer solide en hecht rockende band te maken hebben, die hun muzikale wortels in de Americana en Southern Rock hebben liggen.

Palmyra begint met een Jon Lord-achtig orgelintro en gaat verder als een rocker met lichte Arabische invloeden en bijtend gitaarwerk. Charly Verbinnen en Dirk Lekenner vechten op het album menig fel gitaarduel uit zoals in de Southern Rocker (met Gov’t Mule trekjes) Wasted My Life. Een broeierig groovend nummer met verbeten zang van David Ronaldo en een huilende slidegitaar.

Laid-Back & Easy is een sompig pompende boogie waarna Price On My Head een venijnig stuwend nummer is met heerlijk huilend slidegitaarspel. De band bewijst ook in de wat meer ingetogen nummers haar klasse. Tunes For A Dime is zo’n voorbeeld. Een heerlijk weemoedig nummer met doorleefde zang.

Citizens Of The World is een krachtig donker rockend Americana nummer gevolgd door het rauwe en traag rockende What Have You Really Done. De Bo Diddley beat wordt ingezet in het donker schurende Deeper Well, dat voorzien is van schroeiend gitaarwerk. Gipsy Woman is een ander voorbeeld van de meer ingetogen kant van de band via een sfeervol semi-akoestisch nummer. Gunslinger is opgedragen aan de vader van David Ronaldo en is een liefdevol en intiem nummer.

Dan is het tijd voor de blues met de stevig doorpompende bluesrock van World’s End Blues en de zacht pompende blues van Refugee Blues.

Substance Boogie is een ronduit ranzig vlammende boogie en Hunted Man (Part 1 & 2) begint als broeierig groovend nummer en schakelt in deel 2 over op een weemoedig huilend geluid. Bum Up My Love is een zeer uitbundig swingend soulrocknummer met een Keep On Running (Spencer Davis Group)-achtige beat waarin flarden van de soulklassieker Get Ready verwerkt zijn.

De band eindigt geheel in stijl met  een rauwe cover van Neil Young’s Down By The River.

David Ronaldo & the Dice bewijzen met dit live album nogmaals, dat we hier met een uitstekende Belgische band te maken hebben!

Tracks:
01. Palmyra
02. Wasted My Life
03. Laid-Back & Easy
04. Price On My Head
05. Tunes For A Dime
06. Citizens Of The World
07. What Have You Really Done
08. Deeper Well
09. Gipsy Woman
10. Gunslinger
11. World’s End Blues
12. Refugee Blues
13. Substance Boogie
14. Hunted Man (Part 1 & 2)
15. Bum Up My Love
16. Down By The River

Website: https://www.davidronaldo.be/