Review: David Paich – Forgotten Toys

 

David Paich - Forgotten Toys

David Paich – Forgotten Toys
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Mascot Label Group
Release: 2022

Tekst: Joop van Rossem

Echt deel uitmaken van Toto doet-ie niet meer: mede-oprichter, zanger, componist en toetsenist David Paich. In zijn hoofd circuleerden songaanzetten en ideetjes die er nu maar eens uit moesten; zie daar de ontstaansgeschiedenis van dit treffend getitelde ‘Forgotten Toys’.

De vooruitgesnelde single Spirit Of The Moonrise deed de oortjes spitsen, het liedje zou op eender welk Toto-album een prima figuur slaan met David Paich als voortreffelijke vocalist en het gitaargeweld van Toto-kameraad Steve Lukather.

Naast Lukather vinden we nog meer grote namen in de gastenlijst: Joseph Williams, een andere Toto-maat als zanger, toetsenist en mede-producer, Michael McDonald, Ray Parker Jr., Don Felder en Brian Eno.

Het album start met een kort instrumentaal intermezzo, waarna het tijd is voor een echte Toto-song, Willibelongtoyou, waarop Paich de solozang deelt met Joseph Williams, een klassieker in de dop!

Na het al eerder gememoreerde Spirit Of The Moonrise is het genieten geblazen met de prachtballad First Time en het daarop volgende bluesy Queen Charade dat wordt opgeleukt door de heerlijke slidegitaar van Don Felder en de mondharmonica van Warren Ham.

De leadzang op All The Tears That Shine is voor mede-componist Michael Sherwood, geen nieuw liedje want het stond al op het album Toto XIV, maar toen werd het gezongen door Paich zelf.

Het afsluitende Lucy is de vreemde eend in de bijt: een heuse instrumentale jazzfusiontrack die afwijkt van de rest van de nummers, hoewel Toto ook wel eens dat soort tracks schreef.

‘Forgotten Toys’ is ondanks zijn speelduur van krap een half uurtje een aanradertje als je ook maar iets met Toto hebt !

Tracks:
01. Forward
02. Willibelongtoyou
03. Spirit Of The Moonrise
04. First Time
05. Queen Charade
06. All The Tears That Shine
07. Lucy

Website: https://www.facebook.com/paich99