Review: David Nance & Mowed Sound – David Nance & Mowed Sound

 

David Nance & Mowed Sound - David Nance & Mowed Sound

David Nance & Mowed Sound – David Nance & Mowed Sound
Format: CD – Vinyl LP – Cassette – Digital / Label: Third Man Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Dit nieuwe album van David Nance & Mowed Sound, uit Omaha, Nebraska, laat duidelijk horen welke muzikale periode de band geïnspireerd heeft. Dat zijn namelijk de psychedelische eind jaren ‘60/begin jaren ‘70. Met als resultaat nummers, die soms aan de vroege Steve Miller Band, J.J. Cale en Neil Young & Crazy Horse doen denken. De band bestaat uit David Nance (zang, gitaar), Kevin Donahue (drums), Derek Higgins (keyboards), Jim Schroeder (gitaar) en Sam Lipsett (bas) en hun nieuwe album is hun debuut voor het Third Man label.

Geopend wordt met Mock The Hours. Eem ongepolisjt dwingend rockend nummer met luie zang en duidelijke Crazy Horse trekjes. Daarna gaat de band hoekig groovend verder met Side Eyed Sam. Een bedwelmend nummer, dat langzaam, maar zeker, onder je huid kruipt.

Ook No Taste Tart Enough heeft dromerige grooves, die aan de beginperiode van the Steve Miller Band doen denken. Tumbleweed is vervolgens een betoverend mooi deinend psychedelisch nummer, dat gevolgd wordt door de rauw schurende fuzzriffs van Cut It Off. Een nummer met lichte Stones trekjes maar dan gedompeld in een New Orleans voodoo bad. Na de bedwelmende loops van Molly’s Loop is het tijd voor het broeierig funkende Credit Line, dat klinkt als een mix van Little Feat en the Band.

Het luie J.J. Cale sfeertje is terug te horen in het psychedelisch deinende Curse Vs Disease. De desolate intieme ballad In Orlando sluit op een Neil Young-achtige wijze het album af.

Een heerlijk album van David Nance & Mowed Sound waarbij je een reis in de tijdmachine lijkt te maken naar de psychedelische 60’s en 70’s.

Tracks:
01. Mock The Hours
02. Side Eyed Sam
03. No Taste Tart Enough
04. Tumbleweed
05. Cut It Off
06. Molly’s Loop
07. Credit Line
08. Tergiversation
09. Curse Vs. Disease
10. In Orlando

Website: https://www.facebook.com/davidnanceband