Review: David Bowie – Toy: Box

 

David Bowie – Toy Box

David Bowie – Toy: Box
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Parlophone
Release: 2022

Tekst: Paul Op den Kamp

Kort na de overzicht box ‘Brilliant Adventures’ volgt het album ‘Toy’ los in een eigen luxe uitgave. Met daarop niet alleen het album maar ook twee extra schijfjes met andere versies dan wel alternatieve mixen. Allemaal niet geheel toevallig verschenen wat de 75ste verjaardag van ieders muzikale held zou zijn geweest.

Een kleine geschiedenisles voor iedereen die het album niet kent. Na de shows in 2000 wilde David Bowie snel een nieuwe album opnemen. Zijn idee was dat dit album dan als een soort verrassing in 2001 plotseling zou kunnen verschijnen. Een manier van werken die op dat moment waarschijnlijk voor de platenindustrie een brug te ver was.

Uit vrees voor een flop die de al bestaande financiële problemen weigerde label .. het album. Bowie dook de studie opnieuw in en maakte het album ‘Heathen’. De liedjes die voor ‘Toy’ waren opgenomen bleven deels op de plank, sommigen werden als b-kantje gebruikt voor singles die door de jaren heen nog verschenen. In ieder geval tot nu!   

In de recensie die op deze website staat over ‘Brilliant Adventures’ was ik al niet positief over dit verloren gewaand album. Nu met dezelfde liedjes in drievoud komt voor mij de zwakte van het album juist nog meer naar voren.

Waar zowel ‘Hours’ en ‘Heathen’ een diepte in sferen en muzikaliteit hebben wordt ‘Toy’ gekenmerkt door een wat log muur van gitaren. Alsof Bowie haast bewust hip wilde aansluiten bij acts als The Strokes en de Libertines. En ook niet passend bij een carrière voor iemand die altijd vooruit keek, om nu ineens nostalgisch te zijn voor liedjes van voor het centrale deel van het oeuvre. Juist de liedjes van voor 1971 lijken dan wat onvolmaakt ten opzichte wat er kwam vanaf ‘Hunky Dory’.

Als er toch echt een release van Bowie is om voorbij te laten gaan, dan is het dit album wel!  

Box:
Disc 1: Toy
Disc 2: Alternative Mixes and Versions
Disc 3: Unplugged & Somewhat Slightly Electric Mixes

Website: https://www.davidbowie.com/