Review: Dave Weld & The Imperial Flames – Nightwalk

 

Dave Weld & The Imperial Flames - Nightwalk

Dave Weld & The Imperial Flames – Nightwalk
Format: CD / Label: Delmark Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het rauwe boogiegeluid van gitaristen als Hound Dog Taylor, J.B. Hutto en Lil’ Ed & The Blues Imperials is van grote invloed geweest op het geluid van gitarist Dave Weld uit Chicago. En dat is niet zo vreemd als je weet dat Dave ooit lid was van de band van Hound Dog Taylor en Lil’ Ed & The Blues Imperials en J.B. Hutto als grote vriend had.

Dave staat al geruime tijd op eigen benen met zijn band The Imperial Flames, die momenteel bestaat uit Jeff Taylor (drums, zang), Monica Myhre (zang, percussie), Harry YaSeen (piano, orgel), Kenny Pickens (bas) en Rogers Randle Jr. (alt- en baritonsaxofoon).

Uiteraard vormen de boogie nummers de hoofdmoot op dit album. Mary Who staat er zelfs twee keer op (één keer in een “extended mix”). Een rauwe broeierige boogie, ongepolijst pompend met de diep knorrende sax van Rogers Randle Jr.

Don’t Ever Change Your Ways is ook een boogie maar dan van het opzwepende funky soort met de uitzinnig gierende slidegitaar van Dave.

Zangeres Monica Myhre is soulvol in de weer in het fel pompende, en rauwe, Don’t Tell Mama. Een opwindend nummer met hard schurend gitaarwerk en een lekker gierend orgel.

Het is niet alleen maar boogie dat de klok slaat op dit album. Zo is Red Hot Tobasco een luie, ongepolijste mambo met swingend pianowerk en zwiepend slidegtaarspel. In Donde Vas gaat Dave op de Santana toer in een lome, funky deiner met hard priemend gitaarspel en een lekkere losse latin swing.

Travelin’ Woman is een loom groovende funky blues met krachtige zang van Monica Myhre. Zij is ook te horen in de losjes pompende shuffle Cry Cry Cry. De slidegitaar van Dave klinkt in de pompende blues She Was A Woman bijzonder smerig en snijdend.

Hit By The 103 is een bijzonder funky nummer met de priemende gitaar van Dave. Dan is het weer boogie time in Loving You. Een venijnig fel pompende boogie met bijbehorend rauw slidewerk.

Dave Weld & The Imperial Flames overtuigen wederom met dit heerlijk smerige bluesalbum!

Tracks:
01. Mary Who
02. Don’t Ever Change Your Ways
03. Don’t Tell Mama
04. Red Hot Tabasco
05. Travelin Woman
06. Now She’s Gone
07. Cry Cry Cry
08. Donde Vas
09. She Was a Woman
10. Hit by the 103
11. Loving You
12. Mary Who

Website: https://www.daveweld.com/