Review: Dave Forestfield & Ville Lehtovaara – Teleport Operation

 

Dave Forestfield & Ville Lehtovaara - Teleport Operation

Dave Forestfield & Ville Lehtovaara – Teleport Operation
Format: CD / Label: Eclipse Music Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Zang, gitaar en drums is waar we het op dit album van het Finse duo Dave Forestfield & Ville Lehtovaara mee moeten doen. En met de nodige electronica, om eerlijk te zijn. Maar dat is totaal geen probleem want dit duo levert een album af dat vol staat met donkere en bij vlagen groovende schurende muziek, die vaak verwijzingen naar het geluid van The The bevat.

Dave Forestfield is een singer-songwriter en producer uit Kuopio, die geboren werd als Tatu Metsäpelto. Hij heeft inmiddels al negen soloalbums uitgebracht en nam ook twee gospel-achigte albums op met gitarist Jarkka Rissanen.

Drummer Ville Lehtovaanen is een veelzijdige muzikant, die afkomstig is uit de jazzhoek en zijn hand ook niet omdraait voor albums vol met techno.

Samen komen zij nu met het album ‘Teleport Operation’, dat geopend wordt met de traag groovende drums van Ville in Real Close Look. Een nummer, dat zweterig voortschuifelt met Dave’s gruizige zang en diens galmende schurende gitaar. Finse swampblues?

Diddy Wah Diddy is een gemeen snijdend funky nummer vol verwijzingen naar de hip-hop maar ook naar het geluid van Tom Verlaine’s Television (‘Foxhole”) en Beck.

Dan is het de beurt aan de zeer lome en weldadige reggae van Bright Day Comin’ waarin het duo begeleid wordt door uitbundig fluitende vogeltjes en een sfeervolle twanggitaar.

De funk keert weer terug in Big Wheels Are Rolling Again op een schurende groovende wijze. Een onderhuids kriebelend nummer met invloeden vanuit de psychedelische rock en Tom Waits/Robbie Robertson.

Het donkere tropisch groovende Circles ‘Round The Sun trekt voor het eerst richting het geluid van The The. Dat gebeurt ook Indescribable (Part 1 & 2), dat een grimmige Bo Diddley beat bevat en in het donker deinende Out In The Cold.

Come As You Are is het prijsnummer van dit album. Een pompend marcherend nummer, dronken zwierend, in de beste Tom Waits/Arno traditie.

Het Finse duo Dave Forestfield en Ville Lehtovaara heeft een schitterend album afgeleverd, dat vol staat met zeer avontuurlijke en daardoor spannende donkere muziek!

Tracks:
01. Real Close Look
02. Diddy Wah Diddy
03. Bright Day Comin’
04. Big Wheels Are Rolling Again
05. Circles ‘Round The Sun
06. Come As You Are
07. Soon Forgotten
08. CB’s Seven Dollars
09. Indescribable
10. Indescribable, Part 2
11. Out In The Cold

Website: https://daveforestfield.com/