Review: Datura4 – Neanderthal Jam

 

Datura4 - Neanderthal Jam

Datura4 – Neanderthal Jam
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Alive Naturalsound Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Australische band Datura4 werd in 1988 opgericht door voormalig the Stems en the Someloves frontman Dom Mariani (gitaar, zang) en op hun vijfde album, ‘Neanderthal Jam’, bestaat de band verder uit Warren Hall (drums), Stu Loasby (bas), Bob Patient (keyboards, harmonica) en Joe Grech (gitaar, zang).

Op dit album (en hun vorige albums) grijpt de band terug op het boogie rockgeluid uit de 70’s waarbij je vooral aan bands als Staus Quo en Foghat moet gaan denken. Hard, gemeen en vooral rauw!

Een goed voorbeeld is de opener van het album, Going Back To Hoonsville, een onstopbare pompende boogie met gemene gitaarriffs en een gastrol voor de slidegitaar van Dave Hole. Echt zo’n recht toe, recht aan rocknummer! Ook Secret Society is een boogie maar dan van het smerige harde en broeierige soort.

In Open The Line maakt de boogie (even) plaats voor een heerlijk funky groovend nummer met lichte Uriah Heep trekjes. Dan is de boogie alweer terug in het venijnige Bad Times met gemeen slidegitaarwerk.

Neanderthal Jam is een boogie van het luie soort. Lui maar onweerstaanbaar met jazzy elektrische pianospel van Bob Patient. Datura4 bewijst in Hold My Life is een intieme pompende boogie. Worried Man’s Boogie beukt er vervolgens weer op volle kracht op los in een gruizig pompend nummer met smerig schurend gitaarwerk.

Digging My Own Grave is een woeste rocker waarin zelfs donkere Black Sabbath invloeden opduiken naast het Jon Lord achtige orgel van Bob Patient. In een tweetal nummers klinkt de band behoorlijk funky. Black Speakers is een broeierig nummer met Deep Purple trekjes (het orgel!) en Fish Fry is een luie, hoekig groovende funker.

Verrassend genoeg sluit Datura4 het album af met Drive By Island. Een sfeervol dromerig nummer met Pink Floyd achtig-gitaarspel en een Manassas/Spirit-achtige ontspannen sfeer.

Met dit nieuwe album van Datura4 komen de fans van de rauwe 70’sd boogierock volop aan hun trekken!

Tracks:
01. Going Back To Hoonsville
02. Secret Society
03. Open The Line
04. Bad Times
05. Black Speakers
06. Neanderthal Jam
07. Hold My Life
08. Worried Man’s Boogie
09. Digging My Own Grave
10. Fish Fry
11. Drive By Island

Website: https://www.datura4.com/