Review: Dare – Road To Eden

 

Dare – Road To Eden

Dare – Road To Eden
Format: CD – Digital / Label: Legend Records
Release: 2022

Tekst: Bert Ruisch

De band Dare werd opgericht in 1985 door voormalig Thin Lizzy toetsenist Darren Wharton, nadat Phill Lynot de stekker uit de band had getrokken en kreeg redelijk snel een fanbase in Oldham UK door veel optreden in het club- en pub circuit. In 1987 tekenden ze een contract voor 4 platen bij A&M Records.

Waar de eerste plaat behoorlijk in de smaak viel bij hun fans en zorgde voor een groeiende bekendheid, ook buiten Oldham, vanwege de toegankelijkheid van de muziek, zorgde de hardere tweede plaat voor zoveel kritiek van fans en platenmaatschappij dat ze niet wisten hoe snel ze weer terug moesten naar de veiligheid van de eerste plaat en dat is de basis geworden voor elke volgende plaat die ze uitbrachten.

Je kunt dus veel zeggen van Dare, maar niet dat ze hun naam eer aandoen, zelfs al kreeg ‘Blood From Stone’ wel een notering in de Britse Charts en de eerste plaat niet.

De platen hebben allemaal iets van Keltische en Ierse invloeden, wat ongetwijfeld te danken is aan de muzikale roots van Wharton binnen Thin Lizzy en z’n moederland Wales.

De band is matig succesvol geweest in mainland Europa, al kregen ze af en toe een listing in Duitsland, Italië en Spanje. Ze hebben een paar tourtjes gedaan, hebben zelfs opgetreden in Nederland, maar geen blijvende indruk gemaakt. Ik denk wel dat ze met een beetje mazzel een plekje kunnen veroveren op de diverse PopRock Festivals, meer de Middle Of The Road Festivals, zeg maar. Denk aan het tegenwoordige Bospop, Paaspop e.d.

Er zal ook voor deze nieuwe plaat weer een groep liefhebbers zijn, omdat er nu eenmaal veel mensen zijn die niet zitten te wachten op wat nieuws, maar tevreden zijn met wat ze kennen en dat is prima. Ieder zijn ding uiteindelijk.

Binnen de band is Darren Wharton de vaste waarde. Hij schrijft de meeste nummers, produceert bijna alle platen van de band, inclusief deze ‘Road To Eden’ en brengt de platen inmiddels uit op z’n eigen label Legend Records.

De band claimt met dit album de elfde plaat te hebben uitgebracht, waaronder een Live plaat, ‘The Power Of Nature (Live in Munich)’ uit 2005, die ook op DVD is uitgebracht.
Het lijkt mij een beetje vrijpostig, want ‘Calm Before The Storm’ uit 1998 is in 2012 opnieuw uitgebracht, vermoedelijk geremasterd, en hetzelfde gebeurde met ‘Out Of The Silence’, hun eerste uit 1998, die in 2018 opnieuw is uitgebracht.

Goed, ‘Road To Eden’ dan.
Wat moet je zeggen over Dare en hun nieuwe plaat?

Ik worstel ermee, want ik heb bar weinig met dit soort AOR of Melodic Rock die bijna allemaal hetzelfde klinkt. En waar bands als Fleetwood Mac 2.0, Foreigner en Journey nog wel eens verrassend uit de hoek komen (FM zeker) kun je dat van Dare niet echt zeggen. Op misschien hun tweede plaat na, ‘Blood From Stone’ uit 1991, dat was een plaat met een paar scherpe randjes en de opvolger van ‘Out Of The Silence’ uit 1988.

De plaat telt elf nummers, waarvan de opener Born In The Storm al enige tijd geleden is uitgebracht via de digitale platformen als Spotify en YouTube.   En begrijp me niet verkeerd vrienden en vriendinnen, de plaat is zeker niet slecht hoor. Vooral het gitaarwerk van Vinny Burton is zeer de moeite waard, net als het baswerk van Nigel Clutterbuck. Maar de cd zal (helaas) geen plek vinden in mijn kast…

Tracks:
01. Born In The Storm
02. Cradle To The Grave
03. Fire Never Fades
04. Road To Eden
05. Lovers And Friends
06. Only The Good Die Young
07. I Always Will
08. Grace
09. The Devil Rides Tonight
10. Thy Kingdom Come
11. Born In A Storm (Romesh Remix)

De Band:
Darren Wharton – zang, toetsen, productie
Vinny Burton – gitaar
Nigel Clutterbuck – bas
Marc Roberts – toetsen (live)
Kevin “Kev” Whitehead – drums

Website: https://www.darebandofficial.com/