Review: Danny Vera – The New Black and White Pt. V

 

Danny Vera - The New Black and White, Pt. V

Danny Vera – The New Black and White Pt. V
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Excelsior Recordings
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Neerlands hoop in bange Americana dagen Danny Vera is terug met een volgende editie van zijn ‘The New Black and White’ serie van EP’s. Het is alweer de vijfde in de serie en ook ditmaal is er een mooie balans tussen eigen werk en goed gekozen covers.

De opnames voor ‘Pt.V’ vonden plaats in de Wisseloord Studio’s in Hilversum, een studio die een bijzonder rijke historie heeft voor wat betreft artiesten die daar voor hun opnames neerstreken. The Rolling Stones, Elton John en Iron Maiden zijn slechts enkele die Danny voor zijn gegaan aldaar.

Van de lijn van de eerdere vier edities wordt niet afgeweken en daar er nog geen enkele sleet op het concept zit, is daar ook geen enkele reden toe. Mooie liedjes die zeer goed gebracht worden door de man uit Middelburg. Gewapend met zijn gitaar en indrukwekkende stemgeluid maar weer eens aantoont dat hij in ons landje op eenzame hoogte staat.

Iets meer dan een handvol nummers en een krappe twintig nummers is deze nieuwe EP rijk waarbij er diverse stijlen voorbijkomen, van het heerlijke en door blazers gedragen Sorrow’s Leavin’ Town tot aan de vooroorlogse gospel van Peace In The Valley. Het is een van de eerste gospel songs ooit waarvan er een miljoen exemplaren over de toonbank zijn gegaan en met zijn prachtige uitvoering schaart Danny zich in een rijtje illustere namen.

Het zijn vast en zeker mooie tijden voor de meest stijlvolle pleitbezorger van Americana die we rijk zijn. Met net een optreden in de Ziggo Dome achter de rug en niet minder dan 6 uitverkochte shows in “zijn” Middelburg nog op de agenda voor deze maand, staat zijn (terechte) populariteit bij niemand ter discussie. Met zulke muziek kan dat ook niet anders.

Tracks:
01. Sorrow’s Leavin’ Town
02. A Fadin’ Blue (feat. The Rosenberg Trio)
03. Make It a Memory (feat. Krezip)
04. Too Close
05. Peace in the Valley
06. 25th of December

Line-up:
Danny Vera ; Guitars & Vocals
Benny Baker ; Drums
Reyer Zwart ; Bas
JP Hoekstra ; Guitar
Jan Kooper ; Saxophone
Jos van den Heuvel ; Trombone
Loet van der Lee ; Trumpet
Krezip
The Rosenberg Trio

Website: https://www.dannyvera.com/