Review: Danny Bryant – The Early Years 02:10

 

Danny Bryant - 02:10 - The Early Years

Danny Bryant – The Early Years 02:10
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Continental Record Services
Release: 2022

Tekst: Bert van Kessel

De Britse Danny Bryant is een beer van een vent en zijn imposante voorkomen weerspiegelt zijn muziek, hard-rocking blues. Hij is een begenadigd gitarist en een voortreffelijke zanger en past als zodanig naadloos in een rijtje met bijvoorbeeld Popa Chubby, Gary Moore en Walter Trout.

Deze laatste wierp zich op als zijn mentor toen Danny als vijftienjarige zijn eerste schreden op het bluesrock-gitaristenpad zette. Al snel daarna richtte hij samen met vader Ken zijn Redeye Band op, tourde non-stop en speelde zo’n beetje alle Engelse pubpodia plat, waarna al gauw Europese en Amerikaanse festivals volgden. Hij bouwde een enorme live-reputatie op, die hij nog steeds gestand doet. Dit voorjaar is hij in Nederland, mis hem niet!

Danny Bryants muziek is een indrukwekkende combinatie van techniek, kracht en gevoel, die het meest tot zijn recht komt in bijzonder pakkende slowblues nummers waarvan er op deze verzamelaar gelukkig een aantal staat. Voor deze compilatie ging Danny terug naar zijn eerste zes albums, uit de periode 2002-2010.

Hij selecteerde persoonlijk zijn favoriete nummers en dat heeft tot een zeer fraai overzicht geleid van zijn, niet geringe, kunnen. Hij keert dus terug naar de basis, rechttoe rechtaan bluesrock, zonder  franje. De plaat is gevarieerd; swingende stevige rockers worden afgewisseld met zijn specialiteit, de aangrijpende ballades.

De opener zet de toon met stevige, traditionele uptempo bluesrock. De rauwe stem en puntige solootjes houden de oren gespitst. Na het swingende Twenty-One met een gierende gitaarsolo, is daar de eerste ballade, het zeer overtuigende Since You’ve Gone, waarin de emotie werkelijk afspat van stem en gitaar.

Met de rustige rockballad Shadows Passed steekt hij de Scorpions naar de kroon met fraaie zang en dito solo. De dampende rocker Watching You inspireert hem tot een zeer energieke solo. Dan schakelt hij een tandje terug om in het trage Days Like This op zeer melodieuze wijze eer te bewijzen aan een andere held, Peter Green.

En dan zijn we pas halverwege. Dit hoge niveau houdt hij schijnbaar moeiteloos vast op de tweede helft van het album, met als hoogtepunten het indrukwekkende eerbetoon Hendrix Jam, waar Jimi trots op zou zijn geweest en de daaropvolgende slowblues Danny’s Blues waarop toetsen, stem en gitaar de emotie wederom naar een imposant hoog niveau tillen.

Deze terugkeer naar zijn beginjaren toont aan dat natuurtalent Danny Bryant meteen al in het begin van zijn carrière een waanzinnig hoog niveau wist te halen.

Tracks:
01. Heart Working Overtime
02. Twenty One
03. Since You’ve Gone
04. Shadows Passed
05. Watching You
06. Days Like This
07. Shut Out The Light
08. Hendrix Jam
09. Danny’s Blues
10. Movin’On Back To You
11 Last Goodbye
12. Alone In The Dark

Tourdates:
15 april: Poppodium Gebouw-T – Bergen Op Zoom
16 april: Manifesto – Hoorn
17 april: Reuver Blues Festival – Reuver
05 juni: Rib & Blues Festival – Raalte
14 oktober: W2 Poppodium – Den Bosch
16 oktober: Brogum – Zierikzee
21 oktober: Bibelot – Dordrecht
09 december: Coorneel – Lelystad
11 december: De Flux – Zaandam

Website: https://www.dannybryant.com/