Review: Dan Owen – The Willow Tree

 

Dan Owen - The Willow Tree

Dan Owen – The Willow Tree
Format: CD / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Als je Mick Fleetwood, van Fleetwood Mac, als mentor hebt moet er toch wel iets bijzonders aan de hand zijn. En dat is in het geval van de Britse singer-songwriter Dan Owen uit Shrewsbury dan ook wel degelijk het geval.

Dan Owen laat op zijn tweede album namelijk een geluid horen waarin de invloed van de folk op een prima, hitgevoelige, wijze vermengd wordt met de popmuziek. De bijnaam van Dan Owens is Blues Boy Dan maar van bluesinvloeden is op zijn nieuwe album weinig terug te vinden. De kracht van Dan’s muziek zit hem in zijn zeer warme, intieme en omfloerste stemgeluid.

Dat valt gelijk op in de opener Waiting On A Light. Een intieme ballad met de krachtige warme zang van Dan. In Deeper Love zijn wel wat bluesinvloeden te horen, die dwingend pompend vermengd zijn met zeer hitgevoelige folkpop klanken. Easy Target is één van de hoogtepunten van het album. Een indrukwekkende breekbare pianoballad.

The Willow Tree is zo mogelijk nog intiemer. Een ballad, die dromerig je gehoorgangen binnen zweeft. Dead Man is een stevig riffend rock-pop nummer met wijlen Ariel Posen op zijn hard snijdende gitaar. Crash Landing is nog een voorbeeld van een breekbare intieme ballad. Call Out heeft een zacht groovend geluid met een melancholieke orkestratie.

De popballad Bring Back Love heeft een donker indringend geluid. Call You Mine is vervolgens een zeer aangenaam loom groovend pop-rocknummer. De intieme kant van Dan Owen is daarna wederom te horen in de deinende folkpop van Stay For You. Die folkpop klinkt in Only Ever Wanted Your Love sprankelend en stuwend. De indringende pianoballad Driver, met krachtige zang,  sluit het album af.

Ik snap helemaal waarom Mick Fleetwood zich over Dan Owen ontfermd heeft! En ik zie ook voor mij dat Dan Owen het publiek van menig festival in zijn ban gaat krijgen!

Tracks:
01. Waiting On A Light
02. Deeper Love
03. Easy Target
04. The Willow Tree
05. Dead Man
06. Crash Landing
07. Call Out
08. Bring Back Love
09. Call You Mine
10. Stay For You
11. Only Ever Wanted Your Love
12. Driver

Website: Facebook