Review: Curtis Salgado – Fine By Me

 

Curtis Salgado - Fine By Me

Curtis Salgado – Fine By Me
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Little Village
Release: 2024

Tekst: Joop van Rossem

Toen ik in 2008 het album ‘Clean Getaway’ ter recensie aangeboden kreeg, had ik nog nooit gehoord van Curtis Salgado. Ik had zelfs geen idee dat hij zes jaar deel uitmaakte van The Robert Cray Band, toch een van mijn lievelingsbands.

In de jaren daarna leerde ik de Amerikaan beter kennen middels prima platen als ‘Soul Shot’ (2012) en ‘The Beautiful Lowdown (2016) en ik verheugde me op dit nieuwe wapenfeit van de inmiddels 70-jarige zanger/componist/gitarist/mondharmonicaspeler.

Gelukkig verzaakt hij niet hoewel ik dat ook niet echt verwacht had: zijn muziek met elementen uit blues, rhythm ’n blues, rock ’n roll, (blue-eyes) soul, jazz en gospel overtuigt wederom op ‘Fine By Me’, dat bestaat uit twee covers en tien originals, die hij solo of met hulp uit de pen liet vloeien.

Zo krijg je topsongs als het uitermate soulvolle Better Things To Lie About met heerlijke sfeerverhogende blazers en het heerlijke mondharmonicawerk van Salgado; die fijne blazers komen in alle heftigheid terug in de lekkere slowblues You Give The Blues A Bad Name.

Andere uitschieters zijn het van soulman O.V. Wright bekende Gonna Forget About You, waarop zijn voormalige werkgever Cray zijn niet geringe gitaarkunsten en achtergrondvocalen inzet; het titelnummer ontstond volgens Salgado in een droom na het lezen van een biografie over Jackie Onassis, hoe dan ook, een verrukkelijke rocksong. Gospel komt duidelijk aan bod in het fraaie Hear The Lonely Hearts, met een grote vocale inbreng van The Sons Of The Soul Revivers, radioprogrammeurs kunnen het poppy Safe At Home zonder problemen op de playlist plaatsen, terwijl de funky bluesrocker Cheap Stuff wellicht het beste nummer van de hele plaat is.

Tracks:
01. My Girl’s A Nut
02. Better Things To Lie About
03. Gonna Forget About You
04. Fine By Me
05. Niki Hoeky
06. Hear The Lonely Hearts
07. Safe At Home
08. The Big Chagrin
09. The Only Way Out
10. Cheap Stuff
11. You Give The Blues A Bad Name
12. Under New Management

Website: https://www.curtissalgado.com/