Review: Curtis Knight – Zeus – Sea Of Time

 

Curtis Knight - Zeus - Sea Of Time

Curtis Knight – Zeus – Sea Of Time
Format: Vinyl LP / Label: Sommor Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De naam van de Amerikaanse zanger Curtis Knight zal voor altijd aan Jimi Hendrix verbonden blijven. Jimi Hendrix was namelijk gitarist in de band van Knight, The Squires, gedurende de 60’s. En Curtis Knight heeft er zelf voor gezorgd dat de naam van Hendrix voor altijd aan zijn eigen naam verbonden blijft door een niet aflatende stroom van heruitgaven van het Squires materiaal op de markt te slingeren. Telkens dezelfde opnames maar iedere keer in een andere hoes. Een goed voorbeeld van het uitmelken van het succes van Jimi Hendrix dus!

Op eigen kracht maakte Curtis Knight veel minder indruk dan Jimi Hendrix. In de 70’s vertrok hij naar de UK waar hij de band Zeus oprichtte. Een band met de latere Motörhead gitarist Fast Eddie Clarke, Andy Beirne (drums, later in Grand Prix), Chris Perry (percussie) en John Weir (bas).

Met deze band nam Curtis Knight twee albums op. Het eerste album, ‘Sea Of Time’, is nu opnieuw uitgebracht op vinyl. Het album stamt origineel uit 1973 en bevat stevige psychedelische rock waarin Fast Eddie Clarke een belangrijke rol speelt.

Geopend wordt met de funky rocker The Devil Made Me Do It. Een gonzend groovend nummer met krachtige, soulvolle zang van Curtis Knight en de bijtende schurende gitaar van Fast Eddie Clarke. Vervolgens bevat het intieme New Horizon een melodie die behoorlijk aan The Killing Of Georgie van Rod Stewart doet denken.

Fast Eddie Clarke’s splijtende gitaarwerk speelt een hoofdrol in de venijnige rauwe rocker Mysterious Lady. Pardon Me is een psychedelisch nummer waarin de invloeden van Jimi Hendrix aanwezig zijn.

Het is vooral het geluid van Eric Burdon in zijn psychedelische periode, die van grote invloed lijkt te zijn geweest op Curtis Knight. Luister maar eens naar de donkere psychedelica van Sea Of Time met gemeen fuzzend gitaarwerk van Fast Eddie Clarke.

Het lome Can You Spare A Change heeft hetzelfde psychedelische latin geluid als Eric Burdon & War. People Placings And Things is een losjes rockende boogie met een belangrijke rol voor de krachtige gitaar van Fast Eddie Clarke.

Het soulvolle The Eyes Of A Child heeft behoorlijk “geleend” van Creedence Clearwater Revival (die gitaar), Aretha Franklin’s Chain Of Fools (dat orgel) en The Beatles (Birthday). De psychedelische rocker Waiting At The Crossroads sluit het album af.

Een album, dat aantoont dat Curtis Knight ook op eigen benen in staat was om een lekker psychedelisch rockalbum af te leveren. En een album, dat ook de kwaliteiten van Fast Eddie Clarke eens goed aan het licht brengt!

Tracks:
01. The Devil Made Me Do It
02. New Horizon
03. Mysterious Lady
04. Pardon Me
05. Sea Of Time
06. Oh Rainbow
07. People Placings And Things
08. The Eyes Of A Child
09. Down In The Village
10. Can You Spare A Change
11. Waiting At The Crossroads

Website: https://guerssen.com/