Review: Crystal Shawanda – Midnight Blues

 

Crystal Shawanda - Midnight Blues

Crystal Shawanda – Midnight Blues
Format: CD / Label: True North Records
Release: 2022

Teks: Peter Marinus

Na een succesvolle carriere als countryzangeres maakte de Canadese zangeres Crystal Shawanda een switch naar de blues en soul. En dat terwijl ze als countryzangeres een dikke hit had gescoord met You Can’t Let Go.

We mogen blij zijn  met deze overstap naar de blues en soul want Crystal blijkt een stem te hebben, die prima past in zowel de blues als de soul. Gepassioneerd en zeer doorleefd!

Op haar nieuwste album wordt Crystal bijgestaan door Dewayne Strobel (gitaar), Dave Roe (bas), Mark Becket (drums), Pete Abbott (drums), Louis Winfield (drums), Peter Keys (bas), Jessie O’Brien (keyboards), Angela Hurt (backing vocals), Zhaawanda Strobel (backing vocals), Steve Marriner (harmonica), Harpdog Brown (harmonica) en Sean Jones (zang).

Zoals gezegd vind je op dit album zowel soulvolle als bluesy nummers.

Het titelnummer Midnight Blues, dat het album opent, is een lui deinend nummer met een J.J. Cale-achtige sfeer met zeer doorleefde soulvolle zang van Crystal en zacht priemend gitaarwerk.

Dan volgt het stevig groovende funky bluesrock nummer What Kind Of Man Is This, een kuffer van het Buddy Guy nummer.  Een nummer met vlammend gitaarwerk en de zeer grofkorrelige, Beth Hart-achtige, zang van Crystal. Rumpshaker is vervolgens een broeierig voortpompend nummer met scheurend huilend harmonicaspel.

Met het sfeervol groovende How Bad Do You Want It gaat Crystal de soulkant van bijvoorbeeld Joss Stone op. Een andere soulkant van Crystal is de luchtige old style soulswinger Hold Me.

Why Do I Love You is een ingetogen intieme bluesy soulballad, die gevolgd wordt door de broeierige cover van het Willie Dixon nummer Evil.

That’s Just The Woman In Me is een zeer verrassende soulvolle cover van het Celine Dion (!) nummer. Nooit geweten dat Celine Dion zo soulvol zou kunnen klinken!

De intiem deinende jazzy ballad Take A Little Walk With The Moon sluit het album af.

Een album vol met heerlijke blues en soul!

Tracks:
01. Midnight Blues
02. What Kind Of Man Is This
03. Rumpshaker
04. How Bad Do You Want It
05. Why Do I Love You
06. Evil
07. I Want My Soul Back
08. That’s Just The Woman In Me
09. Hold Me
10. Take A Little Walk With The Moon

Website: http://crystalshawanda.co/