Review: Crown Lands – Fearless

 

Crown Lands - Fearless

Crown Lands – Fearless
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Universal Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Prog Rock is still alive and kicking!! Tot deze krachtige conclusie ben ik gekomen na beluistering van dit magistrale nieuwe album van het duo Crown Lands. Een duo bestaand uit multi-instrumentalist Kevin Comeau en zanger-drummer Cody Bowler uit Oshawa, Ontario.

Op hun debuutalbum ‘Crown Lands’ uit 2020 mengden zij nog bluesdrock met progrock maar het gaat op hun nieuwe album compleet over progrock. En het is vooral het geluid van de eveneens Canadese progband Rush dat volop aanwezig is. En dat komt niet alleen door het Geddy Lee-achtige hoge stemgeluid van Cody Bowles maar zeer zeker ook door het krachtig rockende geluid dat vol zit met de meest ingenieuze breaks.

Hun nieuwe album is een rock-opera, die beïnvloed is door Science Fiction. Zoals het bij een progband hoort opent  Crown Lands hun album met het lekker lange (ruim 18 minuten) Starlifter: Fearless Pt. II. Een majestueus prognummer met stuwende riffs, hoge Geddy Lee zang en jankend gitaarwerk.

Dreamer Of The Dawn is stukken korter (4 minuten) maar is eveneens een zeer indrukwekkend stuwend prognummer in de beste Rush traditie. Dat geldt ook voor het hoekig pompende The Shadow met lekker fuzzend gitaarwerk. Right Way Back klinkt behoorlijk onstuimig op een haast punky manier. De zware thunderbass staat centraal is het pompende en sierlijke Context: Fearless Pt. I.

Na een zwevend intro opent vervolgens het felle en hoekige Reflections. Het akoestische Penny is het rustpunt van dit album. Het log groovende Lady Of The Lake en de breekbare progballad Citadel sluiten dit  album op een zeer overtuigende wijze af. Het moet raar lopen wil dit album van Crown Lands niet in de hoogste regionen van mijn jaarlijst van 2023 terecht komen.

Prog rock is still alive and kicking!

Tracks:
01. Starlifter: Fearless Pt. II
02. Dreamer Of The Dawn
03. The Shadow
04. Right Way Back
05. Context: Fearless Pt. I
06. Reflections
07. Penny
08. Lady Of The Lake
09. Citadel

Website: https://shop.crownlandsmusic.com/