Review: Cowboy Junkies – Such Ferocious Beauty

 

Cowboy Junkies - Such Ferocious Beauty

Cowboy Junkies – Such Ferocious Beauty
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Cooking Vinyl – V2 Records
Release: 2023

Tekst: Harry Pater

Het is al zeker ruim dertig jaar geleden dat ondergetekende voor het eerst kennismaakte met de Canadese band Cowboy Junkies; dit was toen ik op een verzamelalbum hun cover van Lou Reeds Sweet Jane hoorde. Prachtige, wat donkere sound en een geweldige zangeres die echt een eigen versie van deze song maakten.

Cowboy Junkies is een alternatieve country- en folkrockband die in 1985 in Toronto, Ontario, Canada, werd opgericht door Alan Anton (bassist), Michael Timmins (songwriter, gitarist), Peter Timmins (drummer) en Margo Timmins (zangeres). 35 jaar geleden kwam het doorbraakalbum van de band uit, ‘The Trinity Sessions’ getiteld, dat in 1988 uitkwam en was opgenomen in 1987 in een kerkgebouw, Toronto’s Church of the Holy Trinity.

Hun geluid, opnieuw met behulp van de ‘ambisonische’ (driedimensionale) microfoon, en hun mix van blues, country, folk, rock en jazz leverden hen zowel kritische aandacht als een sterke schare fans op. Dit voorjaar trad de band nog in ons land op.

‘Such Ferocious Beauty’ is volgens de band een wirwar van sonische texturen en een herkauwer van ouder worden, ouders verliezen, sterfelijkheid onder ogen zien en ruimte creëren voor iemands leven te midden van de ruïne die het gevolg is van alleen maar leven. “Mike is nooit teruggeschrokken voor de donkere, hardere en soms lelijkere realiteit van onze menselijke conditie”, legt Margo Timmins uit over de unieke focus van de band, “noch is hij teruggeschrokken voor de schoonheid ervan. Gelukkig komt bij het een het ander.”

‘Such Ferocious Beauty’ is vintage Cowboy Junkies en een andere dimensie van de lo-fi Canadese band die bestaat uit, vooral, de familie Timmins. Het vorige album ‘All That Reckoning’ (2018) was zeer de moeite waard en dat geldt dus ook voor dit nieuwe album.

De sound van het album is absoluut zoals we die kennen van de vorige albums van de band, een combinatie van zowel akoestische als elektrische instrumenten met de vaak ‘hemelse’ zang van Margo.

Zoals gewoonlijk is het nergens een vrolijk album, het gaat om een serieuze zaken en vaak een wat ‘donker’ geluid. Mijn favoriete song van het album is afsluiter Blue Skies. Ik heb met veel plezier naar deze plaat geluisterd; kan je aanraden dat óók te doen!

Tracks:
01. What I Lost
02. Flood
03. Hard To Build. Easy To Break.
04. Circe And Penelope
05. Hell Is Real
06. Shadows 2
07. Knives
08. Mike Tyson (here It Comes)
09. Throw A Match
10. Blue Skies

Website: https://cowboyjunkies.com/about/