Review: Corb Lund – El Viejo

 

Corb Lund - El Viejo

Corb Lund – El Viejo
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: New West Records – V2 BeNeLux
Release: 2024

Tekst: Gerrit Schinkel

Corb Lund is een Canadese singer-songwriter uit Taber, Alberta. Hij is sinds 1995 actief in de muziekscene. In dat jaar richt hij The Corb Lund Band op. In 2005 verandert de band hun naam in Corb Lund and the Hurtin’ Albertans. Lund heeft meerdere nationale en internationale prijsnominaties en prijzen ontvangen. Lund woont tegenwoordig in Lethbridge, Alberta.

Op 23 februari jl. verscheen er na 4 jaar weer een nieuw album met origineel materiaal van Corb Lund. Een album met verhalen over oude helden, gokkers, junkies, bandieten en andere outlaws. Dit (akoestische) album, ‘El Viejo’, is opgenomen in Lund’s woonkamer in Lethbridge met zijn band The Hurtin’ Albertans. Lund produceerde het album samen met Grant Siemens.

Het album opent heerlijk met het uptempo The Cardplayer. Melodieus en prachtig geïnstrumenteerd. In het bluesy I Had It All worden we getrakteerd op mondharpsolo’s. Fijn is het gitaarwerk in Was Fort Worth Worth It, het relaas over het wel en wee van de historische veemarkt van Fort Worth, Texas.

Out On A Win, ook op single uitgebracht, is het trieste verhaal van een ouder wordende bokser die nog wil gloreren. Mooi is de solerende Grant Siemens op banjo. Siemens is daarna weer prominent aanwezig met banjo en handclapping in het uptempo Redneck Rehab, over het zelf afkicken omdat de Betty Ford kliniek voor ‘ons soort mensen’ niet haalbaar is.

Het titelnummer El Viejo is een schitterend emotioneel eerbetoon aan singer-songwriter Ian Tyson, de overleden mentor van Corb Lund. The Games Get Hot, een advies aan gokkers om rustig te blijven aan de speeltafel, is een jazzy wals met handclapping en contrabas.

Siemens is weer in topvorm in de countryballad Stratocaster, waarin iedereen zich afvraagt wie toch dat meisje met de Stratocaster is. It Takes A Practice heeft een hoog gipsyjazz gehalte. Het prachtig gezongen en fraai geïnstrumenteerde Insh Allah is een ballad over verlangen en vrede.

Old Familiar Drunken Feeling is een prima afsluiter. Lund vertelt hier dat hij en zijn band tijdens een optreden in Colorado gelegaliseerde cannabis probeerden. Maar dat beviel hen niet en om het oude vertrouwde ‘dronken gevoel’ weer terug te krijgen pakten zij het op de cowboymanier aan, met whisky.

Conclusie:
‘El Viejo’ is een album om te koesteren. Prachtig.

Tracks:
01. The Cardplayers
02. I Had It All
03. Was Fort Worth Worth It?
04. Out On a Win
05. Redneck Rehab
06. El Viejo (for Ian)
07. When the Game Gets Hot
08. Girl With the Stratocaster
09. It Takes Practice
10. Insha’Allah
11. Old Familiar Drunken Feeling

Line-up:
Corb Lund – zang, akoestische gitaar
Grant Siemens – akoestische gitaar, 12-string akoestische gitaar, nylon-string gitaar, banjo, mandoline, resonator gitaar
Sean Burns – contrabas, harmonica, backing vocals
Lyle Molzan – drums, percussie

Website: https://www.corblund.com/

Tour Data Corb Lund and Band!
28 Mei 2024  Amsterdam (NL), Tolhuistuin Zonzijde

29 Mei 2024  Groningen (NL) ,   Het AA Theater

Tour Data met Death South
16 Juni 2024  Tilburg (NL)  013
17 Juni 2024  Brussels (B) Ancienne Belgique