Review: Concert Erwin van Ligten en Band

 

Erwin van Ligten
foto: Wouter van Staveren

Concert Erwin van Ligten en band – Bluescafé Apeldoorn – 16 oktober 2022

Tekst: Jarl van Meeteren

De definitie van een juke joint: een plek waar gelijkgestemden zich veilig kunnen ontdoen van zorgen, druk en stress dmv muziek, drank en dans.

Website: https://erwinvanligten.com/

Afgelopen zondag (16-10) gaf het Bluescafé in Apeldoorn daar weer een sterk staaltje van weg met gitarist, zanger Erwin van Ligten samen met zijn begeleiders Lené te Voortwis (Liesbeth List, Frank Boeijen) op bas; Willem Swikker (Jan Akkerman, Flavium) op Hammond orgel en Victor LeKransty (Cheyenne/Daniël Sahuleka, Gino-Cochise) op drums.
Erwin van Ligten heeft de prettige gewoonte om de eerste nummers van de sets rustig te beginnen om de aandacht van het publiek te krijgen; zo ook deze middag met het prachtige Where Do We Go From Here en Sunrise van zijn album ‘Sun’ uit 2016, daarna werd het tempo danig opgevoerd met diverse nummers van zijn album For All We Know waarvan het gevoelige, met heimwee doortrokken Beautiful Java een mijmermoment was.
De reggae nummers Quarter Of A Man en Is This Love brachten ons weer in beweging. Opvallend toch dat reggae, zeker als het live gespeeld word, je bloed sneller doet stromen, mooi te zien dat iedereen om je heen, oud en jong, weer begint te bewegen, de zaal danste en golfde….

De tweede set startte dus weer rustig met een kale versie van The Wind Cries Mary, alleen gitaar, zang en percussie: bloedmooi! Uiteraard mochten daarna verschillende nummers van Jimi Hendrix niet ontbreken, waarbij hij refereerde aan zijn Jimi Hendrix Re-Experience 50th Anniversary Tour.
Het was inmiddels lekker warm geworden in de kroeg, dus waren we klaar voor rock & roll: Blue Suède Shoes en Let’s Go, Let’s Go, Let’s Go. Na-dampend luisterden we naar het mooie Glasgow Blues (ter nagedachtenis aan een goede vriend van het publiek) en tenslotte het opzwepende Samba Pati. De band had zich gegeven, het geluid was hard en goed, de drank vloeide en het publiek was blij en dankbaar; waar vindt je nog zo’n juke joint?

Erwin van Ligten 1 - - foto Wouter van Staveren
foto: Wouter van Staveren