Review: Coco Montoya – Writing On The Wall

 

Coco Montoya - Writing On The Wall

Coco Montoya – Writing On The Wall
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Alligator Records
Release: 2023

Tekst: Tom Wouters

Gitarist Coco Montoya is al sinds het begin van de jaren-90 solo onderweg, nadat hij jarenlang de stergitarist in John Mayall’s Bluesbreakers was. In zijn solojaren leverde hij een aantal zeer sterke albums af, die gedomineerd werden door zijn heldere gitaargeluid en krachtige soulstem, die af en toe doet denken aan Robert Cray.

Met ‘Writing On The Wall’ levert Montoya ook nu weer een prima album af, dat zelfs krachtiger klinkt dan zijn voorgangers, doordat hij dit maal zijn roadband heeft meegenomen naar de studio in plaats van een groot aantal gastmuzikanten. Die roadband (Montoya, vocals en gitaar, Jeff Paris, keyboards, Nathan Brown, basgitaar en Rena Beavers, drums) is een zeer ingespeeld bandje, wat heel goed te horen op de songs Late Last Night en Natural Born Love Machine, beide geschreven door Montoya en Paris, die een geweldige live feel hebben.

Het door Tony Braunagel geproduceerde album gaat flitsend van start met ook zo’n live feel song, het door Dave Steen geschreven I Was Wrong. En ook de door Don Robey geschreven shuffle blues You Got Me (Where You Want Me) is zo’n echt bandnummer.

Hoogtepunt van ‘Writing On The Wall’ is Lonnie Mack’s Stop, waarin Montoya’s stem èn gitaar tot grote hoogten reiken. Mooi om te horen is de invloed van de muziek van een band als Free op Montoya. Allereerst is daar de cover van Be Good To Yourself, dat Free-bassist Andy Fraser ooit schreef voor de Schotse zanger Frankie Miller, die het op zijn mooiste album ‘Full House’ uit 1977 zong. Weliswaar haalt Montoya’s versie het vocaal niet bij the white man’s Otis Redding Miller, maar het nummer klinkt heel goed. Die Free/Bad Company-invloeden komen ook mooi tot uiting in het tweede prijsnummer van ‘Writing On The Wall’, het door Dave Steen geschreven A Chip And A Chair met een glansrol voor gast Lee Roy Parnell op slide guitar.

‘Writing On The Wall’ is het zoveelste prima soloalbum van Coco Montoya, die ook voor volgende albums gewoon weer zijn roadband de studio in moet meenemen, want zo live hebben we zelden een studioalbum van Montoya gehoord.

Tracks:
01. I Was Wrong
02. Save It For The Next Fool
03. You Got Me (Where You Want Me)
04. (I’d Rather Feel) Bad About Doin’ It
05. Be Good To Yourself
06. Stop
07. Writing On The Wall
08. Late Last Night
09. What Did I Say?
10. A Chip And A Chair
11. Baby, You’re A Drag
12. The Three Kings And Me
13. Natural Born Love Machine

Website: https://www.cocomontoyaband.com/