Review: Cockney Rejects – Power Grab

 

Cockney Rejects - Power Grab

Cockney Rejects – Power Grab
Format: CD – Vinyl LP / Label: Cadiz Music Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Oi! punk was een punkstroming uit het begin van de 80’er jaren. Meebrulpunk voor de arbeidersklasse! Simpel en recht voor z’n raap.

Jammer genoeg begonnen er aan de Oi! punk steeds meer negatieve invloeden te kleven veroorzaakt door de skinheads, die aanhangers waren van het extreemrechtse National Front, hetgeen resulteerde in flink wat vechtpartijen tijdens de Oi! concerten.

Naast Oi! boegbeeld Sham 69 was de band Cockney Rejects één van de belangrijkste Oi! bands. En ze zijn nog steeds actief!

Voordat ik hun nieuwe album ‘Power Grab’ opzet ben ik reuze benieuwd of ze nog steeds het “heilige” Oi! vuur hebben of dat ze zijn afgedaald naar een bedenkelijk wanhopig niveau.

Maar na de eerste tonen van het album blijkt gelukkig al snel dat Cockney Rejects HET nog steeds heeft.

Met de opener We Were Never Bothered wordt je eerst flink op het verkeerde been gezet want het opent met haast ambient-achtige gitaarklanken. Maar dan knalt het ouderwetse punkgeluid er toch weer stevig in via een energieke, meebrulbare, rocker met flink wat metalinvloeden. “We’re still here for all”zingt Jeff Geggus en samen met Vince Riordan (bas), Joe Perry Sansome (drums) en Mick Geggus (gitaar) bewijst Cockney Rejects dat ze nog steeds in topvorm zijn.

Paper Tiger is een lekkere ouderwetse punker, strak rockend met keiharde gitaarriffs. Het mag dan de Same Ol’ Same Ol’ zijn maar dit nummer is een prima 999-achtige rocker.

In het rauw pompende Up For The Fight zit een hoog smerig garagepunk geluid terwijl het geluid van AC/DC duidelijk aanwezig is in Stab In The Back. In Get Your Shit Together! wordt de punk vermengd met Eddie Cochran en Tenpole Tudor invloeden. Het strijdlied 40 Years Undefeated is het prijsnummer van dit album.

In My Heart Ain’t In It duiken via het gitaarwerk zelfs Thin Lizzy invloeden op! Jammer genoeg staat er ook een aantal minder geslaagde nummers op het album zoals Power Grab, dat furieus rockend begint maar dan ineens een melodieuze wending krijgt. En dat is even wennen!

De Stray Cats cover Runaway Boys voegt niets aan het origineel toe en Tom Petty’s Learning To Fly mag zelfs een totaal misplaatste cover genoemd worden.

Maar zo lang er nummers als de vlammende punkmetal van The Cold Light Of Day op  het album staan zal je mij toch niet al te veel horen klagen.

Cockney Rejects is terug van nooit weggeweest!

Tracks:
01. Ww Were Never Bothered
02. Paper Tiger
03. Same Ol’ Same Ol’
04. Up For The Fight
05. Stab In The Back
06. Get Your Shit Together!
07. 40 Years Undefeated
08. My Heart Ain’t In It
09. Power Grab
10. Runaway Boys
11. That Thing We Do
12. Mug (You’re A Long Time Dead)
13. The Cold Light Of Day
14. Learning To Fly

Website: https://www.cockneyrejects.com/