Review: Civic – Taken By Force

 

Civic - Taken By Force

Civic – Taken By Force
Format: CD – Vinyl Lp – Digital / Label: ATO Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Dat er uit Australië regelmatig spijkerhard garagepunk afkomstig is, is al lang geen geheim meer. Denk daarbij aan bands als the Saints of Radio Birdman.

En aan de band Civic! Een vijfmans band uit Melbourne, bestaand uit Jim McCullough (zang), Lewis Hodgson (gitaar), Roland Hlavka (bas), Jackson Harry (gitaar) en Matt Blach (dcrums).

Op de opvolger van hun debuutalbum ‘Future Forecast’ uit 2021 laten zij horen dat zij smerige, rauwe rockers zijn, die zich flink hebben laten beïnvloeden door het garagepunk verleden. Invloeden als the Flamin’ Groovies, the Seeds, the Saints, the Heartbreakers, the Church…en dit is nog maar een klein aantal invloeden.

Na het intro Dawn met een loeiende sirene en een verdwaasde drumband gaat de band op volle kracht rockend van start met End Of The Line. Een smerige garagerocker met woest bijtend gitaarwerk. Een regelrechte adrenalinebom! In Taken By Force nemen ze het gas ietsjes terug voor een Flamin’ Groovies-achtig nummer met grimmig vlammend wah-wah fuzzgitaarwerk.

Met Fly Song gaat de band weer volop in de aanval via een zeer energieke garagepunkrocker. Trick Of The Light klinkt loom en psychedelisch als the Church/the Flamin’ Groovies. De invloed (de energie) van the Ramones is goed hoorbaar in het hoekig punky Born In The Heat.

In Neighbourhood Sadist laat Civic horen dat zij goed naar Pushin’ Too Hard van the Seeds hebben geluisterd. Blood Rushes is eigenlijk het laatste nummer van het album. Een grimmig donker raggend nummer dat gevolgd wordt door Dusk. En dat is niet meer dan de branding met bizarre pulserende donkere elektronica.

Van één ding kan je op aan. Je gaat gegarandeerd wild stuiteren van dit schitterende smerige garagepunk album!

Tracks:
01.Dawn
02.End Of The Line
03.Taken By Force
04.Fly Song
05.Trick Of The Light
06.Born In The Heat
07.Neighbourhood Sadist
08.Time Girl
09.Wars Or Hands Of Time
10.Blood Rushes
11.Dusk

Website: https://www.civicivic.com/