Review: Chuck Higgins – Come On And Blow Your Horn – Selected Singles 1953-1957

 

Chuck Higgins - Come On And Blow Your Horn – Selected Singles 1953-1957

Chuck Higgins – Come On And Blow Your Horn – Selected Singles 1953-1957
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Naast alle vrij gladde pop en gepolijste rhythm & blues was er in de 50’s gelukkig ook de nodige ruimte voor rauwe rhythm & blues waarin een scheurende saxofoon flink wat ruimte opeiste. Saxofonist Chuck Higgins was daar een goed voorbeeld van. Deze muzikant uit Gary, Indiana, scoorde eigenlijk maar één dikke hit met Pachucko Hop in 1952, een nummer dat op deze verzamelaar op het Jasmine label ontbreekt.

Chuck begon als trompettist toen hij een tiener was maar schakelde al snel over naar de saxofoon. Nadat hij met artiesten als Charlie Parker en the Orioles had gespeeld formeerde hij zijn eigen band. Een band waarin je een jonge Johnny Guitar Watson op de piano tegenkwam.

Hij nam op voor labels als Aladdin, Cadd, Lucky, Specialty en Dootone. De hits bleven uit maar wel was Chuck een jukebox favoriet.

In het midden van de 60’s stopte Chuck met het opnemen van platen en wijdde hij zich aan zijn baan als muziekleraar. In de 70’s nam hij nog disco achtige nummers op en in de 80’s keerde hij weer terug naar zijn vertrouwde rhythm & blues. In 1999 overleed Chuck Higgins.

Op deze verzamelaar zijn al zijn singles verzameld, die hij tussen 1953 en 1957 opnam. Het grootste deel van de nummers is instrumentaal met een geluid dat voortborduurt op het geluid van zijn hit  Pachuko Hop. Rhythm & blues vermengd met latin invloeden met een grote rol voor Chuck’s brullende saxofoon.

Zo is Yak-A-Dack een losjes rockend nummer met Chuck’s pompende scheursax. Het geluid van Chuck vertoonde ook de nodige invloeden van artiesten als Johnny Otis en Louis Jordan. Dat is goed te horen Greasy Pig.

Candied Yam is een lekker lui bluesy nummer dat gevolgd wordt door Broke, dat Chuck als Chuck Higgins & his Joy Boys opnam, Een lekker rockende mix van doo wop en rhythm & blues. De doo wop is ook te horen in het bluesy One More Time.

Dye-Ooh Mambo is een mambo met behoorlijk wat Tequila trekjes. Groove valt onder de categorie energiek honkende instrumentals. In Rock is een wild rockende piano te horen (Johnny Guitar Watson?).

Chuck is hilarisch scattend te horen in The Blacksmith Blues en Tonky Honk is een stuwende pianoblues. De hoogtepunten van dit album zijn de luie slowblues Don’t You Know I Love You Baby en de smachtende soulvolle blues Long, Long Time.

Het opwindend swingend rhythm & blues geluid van Chuck Higgins doet het nog steeds goed. Een prima album, zeer geschikt om een rhythm & blues feest mee op te sieren!

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/