Review: Chris Yakopcic – Live At The Hidden Gem

 

Chris Yakopcic - Live At The Hidden Gem

Chris Yakopcic – Live At The Hidden Gem
Format: CD – Digital / Label: Yako Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Chris Yakopcic is een zanger-gitar ist uit Ohio, die flink door de pre-war Delta en Piedmont blues geïnspireerd is. In 2015 schopte hij het tot de finale van de 31ste International Blues Challenge en met ‘Live At The Hidden Gem’ is hij toe aan zijn derde album.

Hierop is hij in zijn eentje  te horen met zijn krachtige doorleefde zang en vooral met zijn National Trojan Roundneck Resonator gitaar waarop hij de ene keer vlammend en de andere keer warm en intiem te horen is.

Uiteraard  staat er op dit album een aantal covers van bluesnummers uit het verre bluesverleden. De eerste is Chump Man Blues van Blind Blake, dat een intiem sprankelende uitvoering krijgt met een donkere tekst . Robert Johnson blijkt van grote invloed op Chris te zijn geweest getuige de aanwezigheid van een drietal covers. Traveling Riverside Blues is de eerste. Een schurende hoekige cover met een fel pompende overgang.

Kind Hearted Woman was het eerste nummer dat  Chris Yakopcic ooit leerde spelen en krijgt hier een weldadig sprankelende uitvoering met subliem gitaarwerk. Preachin’ Blues is het hoogtepunt van dit album. Een zeer krachtige cover met hard zwiepend slidegitaar spel.

Er staat ook een  tweetal verrassende covers op het  album. Leonard Cohen’s Tower Of Song is getransformeerd tot een een swingende countryblues en Tom Waits’ 2:19 krijgt een krachtig pompende bluesuitvoering. De eigen nummers van Chris mogen er ook zijn!

Gotta Get Goodbye Somehow is een krachtig stuwend nummer met ingenieuze gitaarbreaks. When It All Goes Wrong At Once klinkt vlammend en zeer krachtig pompend. Sounds Of The Highway is vervolgens een indringende diepe blues en Sweet Time Blues bevat  flarden van W.C. Handy’s St. Louis Blues.

Chris Yakopcic’s derde album is een zeer intiem bluesalbum geworden waarop je volop kunt genieten van zijn fabuleuze gitaarspel.

Tracks:
01. Gotta Get Goodbye Somehow
02. Chump Man Blues
03. When t All Goes Wrong At Once
04. Traveling Riverside Bluyes
05. The Hangover
06. Tower Of Song
07. Kind Hearted Woman
08. Sounds Of The Highway
09. 2:19
10. Sweet Time Blues
11. My Last Three Strings
12. Preachin’ Blues

Website: https://www.chrisyakopcicmusic.com/