Review: Chris Wragg And Greg Copeland – The Last Sundown

 

Chris Wragg And Greg Copeland – The Last Sundown

Chris Wragg And Greg Copeland – The Last Sundown
Format: CD – Digital / Label: Honey Bee Blues Records
Release: 2024

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse singer-songwriter Greg Copeland (juli 1954, Portsmouth, Virginia) woont alweer geruime tijd in Duitsland. Vanaf zijn jeugd is hij muzikaal beïnvloed door o.a. James Brown, Wilson Pickett, Robert Johnson en Howlin’ Wolf. Zijn stijl zit ergens tussen blues, soul en funk. Hij heeft samengewerkt met o.m. Gerry Williams (ex-Eruption) en de blues gitaristen Gregor Hilden, Guitar Crusher en Kai Strauss en blueszanger Big Daddy Wilson. Daarnaast heeft hij zijn eigen band en maakt hij met Martin Messing deel uit van het akoestische bluesduo Deep Down South.

De in Sheffield woonachtige Engelse gitarist Chris Wragg is bekend als gitarist van het bluesrocktrio The Mudcat Blues Trio. Met deze band toerde hij uitgebreid door het Verenigd Koninkrijk en Europa. Hij speelde ook samen met o.a. Buddy Guy, T. Model Ford en Aynsley Lister.

Chris Wragg en Greg Copeland ontmoetten elkaar in 2015 tijdens een bluesfestival in België. Tijdens deze ontmoeting bleek hun voorliefde voor de Chicagoblues. Van het een kwam het ander en beide heren besloten te gaan samenwerken en samen een album op te nemen. In 2019 verscheen hun debuutalbum ‘Deep In The Blood. Begin dit jaar verscheen de opvolger ‘The Last Sundown’.

Met het stevige openingsnummer Alabama Train wordt meteen de toon gezet. Fel gitaarwerk van Chris Wragg, soulvolle intense zang van Greg Copeland en de prima vaste ritmesectie Lee Bradley (bas) en Matt Talbot (drums). Can’t Shake These Blues is een soulvolle bluesballad.

1964 vertelt de geschiedenis van Mississippi Burning, de racistische moorden op drie burgerrechtenactivisten in juni 1964. De uitstekende ritmesectie legt weer de solide bodem in de met spetterend gitaarwerk opgetuigde funky blues Don’t Let The Devil Ride. Na het indringende en meeslepende titelnummer The Last Sundown wordt wat gas teruggenomen in de ingetogen gezongen ballad House Burned Down, met sober drumwerk van Parker Kindred en Chris Wragg op orgel.

In de funky blues Losing Hand zit een fraaie bassolo van Bradley. Where My Stars Should Be is een prachtige soulvol gezongen slowblues met een huilende mondharp van Bino Ribeiro, flonkerend pianospel van Dale Storr en fraaie basloopjes van John Reed. Na het heerlijke Miss Ruby volgt de lange schitterende soulballad When The Cold Winds Blow. In Just A Man levert Jorge Oliveira met zijn droge drumwerk een mooie bijdrage.

Het stevige Light Will Shine wordt op sleeptouw genomen door drummer Matt Talbot. In de soulblues After The Sun Goes Down zit een fijne orgelbijdrage van Joel White en leeft Wragg zich met zijn lyrische gitaarwerk weer uit. Fameus is ook het gitaarwerk in het gospelachtige, enigszins psychedelische slotnummer Gonna Be With My Maker.

Conclusie:
‘The Last Sundown’ is een uitstekend album.

Tracks:
01. Alabama Train
02. Can’t Shake These Blues
03. 1964
04. Don’t Let The Devil Ride
05. The Last Sundown
06. House Burned Down
07. Losing Hand
08. Where My Stars Should Be
09. Miss Ruby
10. When The Cold Winds Blow
11. Just A Man
12. Light Will Shine
13. After The Sun Goes Down
14. Gonna Be With My Maker

Line-up:
Greg Copeland – zang
Chris Wragg – gitaar, keys (track 6),
Lee Bradley – bas
Matt Talbot – drums
Joel White – keys (track 1,2,9,13)
Parker Kindred – drums (track 6)
John Reed – bas (track 8)
Dale Storr – piano (track 8)
Bino Ribeiro –mondharmonica (track 8)
Jorge Oliveira – drums (track 11)

Website: https://www.donstunes.com/chris-wragg-and-greg-copeland/