Review: Chris Thomas King – Big Grey Sky

 

Chris Thomas King - Big Grey Sky

Chris Thomas King – Big Grey Sky
Format: CD – Digital / Label: 21st Century Blues Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Chris Thomas King is een zanger-gitarist, multi-instrumentalist en soms ook akteur uit New Orleans, die al 27 jaar in de blues actief is. Hij is de zoon van Tabby Thomas en speelde onder meer in bands van Raful Neal, Silas Hogan en Henry Gray. Daarnaast bracht hij talloze soloalbums uit.

‘Big Grey Sky’ is de nieuwste waarop Chris alle instrumenten zelf bespeelt hetgeen ook gelijk zijn veelzijdigheid aantoont. Die is in de nummers op dit album ook te horen. Van vlammende bluesrock naar intieme soulvolle blues en slowblues nummers.

Het album opent met de broeierige slowblues Big Grey Sky met hard snijdend, Albert King-achtig, gitaarwerk. Na een sprankelende keyboard opening begint de lome rocker Get Behind Me, een hoekig nummer met vlammend slidegitaarspel van Chris. Chokin’ Kind is een nummer geschreven door Harlan Howard.Dit nummer krijgt van Chris een zeer intieme en breekbare soulcover.

In de slowblues One More Scotch is goed te horen dat  Chris behoorlijk door Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan beinvloed is. Het nummer doet overigens ook behoorlijk aan It Hurts Me Too denken.

De boogie komt ook even langs in de vorm van het krachtig pompende Like A Cowboy Rambling. Ray Charles’ I Got A Woman is in een haast gospelachtige uitbundige versie gegoten. Vervolgens is Home een satijnzacht wiegende ballad met lekker bluesy gitaarwerk.

Have You Ever Loved A Woman is vooral bekend van Derek & the Dominoes. Bij Chris is het een krachtige slowblues met vinnig gitaarwerk.
Na het zacht deinende, Clapton achtige, Sunshine volgt een romige cover van T-Bone Walker’s Mean Old World waarin Chris excelleert op zijn hard priemende gitaar.

Chris Thomas King doet wat hij eigenlijk altijd doet…een prima bluesalbum afleveren!

Tracks:
01. Big Grey Sky
02. Get Behind Me
03. Chokin’ Kind
04. One More Scotch
05. Like A Cowboy Rambling
06. I Got A Woman
07. Home
08. Have You Ever Loved A Woman
09. Sunshine
10. Mean Old World

Website: https://www.christhomasking.com/