Review: Chris Shiflett – Lost At Sea

 

Chris Shiflett - Lost At Sea

Chris Shiflett – Lost At Sea
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Blue Élan Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Ondanks het feit, dat hij al sinds 1999 een lid van the Foo Fighters is de naam van Chris Shiflett nog niet echt bekend. Voor die tijd zat Chris in de punkrock band No Use For A Name, en hij is ook nog eens lid van de band Viva Death en de rootsrock band Dead Peasants.

Op zijn derde album, geproduceerd door Jaren Johnston (Cadillac Three), weet Chris op een prima wijze zijn punkrock verleden te mengen met honky tonk en country en in sommige nummers gaat hij een meer poprock georiënteerde kant op.

De nummers op dit album bevatten allemaal vlammend gitaarwerk afkomstig van de gitaristen Charlie Worsham, Nathan Keeterie en Tom Bukovac.

Het openingsnummer van het album, Dead And Gone, opent met lichte Creedence Clearwater Revival invloeden om daarna als een rauw deinend Americana nummer verder te gaan met de felle zang van Chris en dromerig galmend gitaarwerk. Overboard is een zeer aangenaam Americana nummer met de nodige vroege Tom Petty invloeden plus vlammende gitaarwerk.

Black Top White Lines gaat met zijn stevige hoekige grooves richting het werk van Lenny Kravitz. Een nummer met een grimmige sfeer, mede door het gemeen snijdende gitaarwerk. Damage Control is een stuk luchtiger,  gestoken in een warm skankend reggaepop nummer waarin Chris aangeeft dat hij “so tired of fucking around” is. Het diep twangende gitaarwerk zorgt in Weigh You Down voor een intiem Americana geluid.

Burn The House Down is zo’n nummer dat eigenlijk verdient om een dikke hit te worden. Een aangenaam rockend poprocknummer voorzien van een flinke Americana saus.

In het broeirige Where’d Everybody Go? wordt de blues vermengd met Americana (de banjo, de mandoline). Een vurig nummer met heerlijk bijtend gitaarwerk. Met I Don’t Trust My Memories Any More gaat Chris de intiem deinende Americana kant op. De honky tonk is aan de beurt in het ongepolijst deinende Carrie Midnight Texas Queen, uiteraard met een twanggitaar!

De felle rocker Parties sluit het album af. Een nummer waarin het punkrock verleden van Chris duidelijk te horen is.

Hopelijk zorgt dit prima album er voor dat we de naam van Chris Shiftlett in de toekomst direct herkennen!

Tracks:
01. Dead And Gone
02. Overboard
03. Black Top White Lines
04. Damage Control
05. Weigh You Down
06. Burn The House Down
07. Where’d Everybody Go?
08. I Don’t Trust My Memories Any More
09. Carrie Midnight Texas Queen
10. Parties

Website: https://chrisshiflettmusic.com/