Review: Chris Canterbury – Quaalude Lullabies

 

Chris Canterbury - Quaalude Lullabies

Chris Canterbury – Quaalude Lullabies
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Rancho Deluxe Records
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Country-Soul Melancholy  …op z’n zwartst en mooist

Het gebeurt maar zelden dat je een album voor de eerste maal hoort, die je zo onwaarschijnlijk treft en je meesleept in zijn universum dat je er van moet bijkomen. Chris Canterbury heeft met zijn ‘Quaalude Lullabies’ precies dat voor elkaar weten te krijgen, een verzameling verhalen over wanhoop, verslaving, verdriet en vooruit….ook een enkele love song.

Het album, dat door Chris zelf geproduceerd is, telt negen nummers waarvan enkel Yellow Mama niet van zijn eigen hand is. Het nummer dat oorspronkelijk van Will Kimbrough is, past echter uitstekend binnen het kader van de overige nummers.

Sweet Maria is als love-song een uitzondering op het gevoel van de vallende regen die bepalend is voor de sfeer op ‘Quaalude Lullabies’.

Het is de eerste keer dat Chris zelf achter de schuiven plaats nam om de productie op zich te nemen, het doel was om een album te creëren waarin de nummers op zich zelf kunnen staan en tegelijkertijd samen een coherent geheel vormen. De verschillen in aanpak van hoeveel begeleiding een liedje nodig heeft getuigen van een goed gevoel voor hoe je een album opbouwt. Het zijn achtentwintig minuten die voorbij vliegen en zelfs na meerdere luisterbeurten nog lang niet alles hebben prijs gegeven.

Chris bezingt alles in zeer herkenbare situaties die hij met een schilderachtige stijl portretteert en vanuit het perspectief van de werkende man, een aanpak die ene meneer uit Freehold bepaald geen windeieren heeft gelegd.

Chris beheerst deze aanpak echter meer dan verdienstelijk, zoals eerder al duidelijk werd op voorganger ‘Refinery Town’ uit 2017 en ‘Poets, Prohpets and all Things Forgotten’.

Het is nog geen tijd voor de jaar lijstjes maar ‘Quaalude Lullabies’gaat een hoge notering krijgen….

Father forgive me, I know I’ve sinned,

but I’m well aware of the shape that I’m in.

Tracks:
01. The Devil, The Dealer, & Me
02. Fall Apart
03. Yellow Mama
04. Felt The Same
05. Kitchen Table Poet
06. Heartache For Hire
07. Sweet Maria
08. Over The Line
09. Back On The Pills

Website: https://store.chriscanterburymusic.com/