Review: Chicken Shack – Crying Won’t Help You Now – The Deram Years 1971-1974

 

Chicken Shack - Crying Won’t Help You Now – The Deram Years (1971-1974)

Chicken Shack – Crying Won’t Help You Now – The Deram Years 1971-1974
Format: 3CD / Label: Cherry Red Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Merkwaardig genoeg is de Britse bluesband Chicken Shack nooit zo groot geworden als hun tijdgenoten als Fleetwood Mac of John Mayall’s Bluesbreakers. En dat houdt dan ook gelijk in dat dat de gitarist (en zanger) van de band Stan Webb geparkeerd staat in het rijtje van zeer ondergewaardeerde gitaristen.

Het begon allemaal zo mooi voor Chicken Shack toen ze voor het legendarische Blue Horizon label van producer Mike Vernon getekend werden en daar een aantal albums opnamen.

Toch werd de naam Chicken Shack door het grote publiek slechts gekoppeld aan hun hitsingle I’d Rather Go Blind, die gezongen werd door Christine Perfect (later in Fleetwood Mac).

Na de Blue Horizon periode tekende Chicken Shack bij het Dream label. En die periode is door het Cherry Red label uitgelicht op deze 3 CD Box.

Het eerste album voor Deram was Imagination Lady uit 1971. de band bestond toen, naast Stan Webb uit bassist John Glascock en drummer Paul Hancox.

Op het album merk je al snel dat Stan Webb en zijn mannen behoorlijk onder de indruk waren van het bluesrock geluid van Cream en Mountain. Dat is goed te horen in de opener van het album, de ADHD blues Crying Won’t Help You Now. Een gruizige rocker a la Killing Floor met de hard snijdende gitaar van Stan.

Het geluid van Cream is overduidelijk aanwezig in het stevige Daughter Of The Hillside en Poor Boy waarin ook invloeden van Mountain en Jimi Hendrix te vinden zijn. De cover van Tim Hardin’s If I Were A Carpenter is een tamelijk overbodige, boers beukende cover.

Merkwaardig genoeg duiken er in The Loser zowel glamrock invloeden (The Jean Genie) als Small Faces invloeden op.

Op het tweede Deram album, Unlucky Boy uit 1973 was John Glascock vervangen door Bob Daisley en is saxofonist Chris Mercer te gast. De focus ligt op dit album iets meer op de blues zoals in de shuffle Revelation met Peter Green-achtig galmend gitaarwerk en het instrumentale Prudence’s Party met priemend B.B. King-achtig gitaarspel van Stan Webb.

De bluesrock duikt op in het pompende Unlucky Boy waar flink wat Riot In Cell Block # 9 invloeden in zitten. As Time Goes Passing By lijkt een poging van Chicken Shack om het succes van I’d Rather Go Blind te herhalen terwijl er door de strijkers ook een I Need Your Love So Bad sfeertje in deze prachtige ballad zit.

Het lekkerste is tot het laatste bewaard. Op het derde album Goodbye… uit 1974 hoor je Chicken Shack live in een bezetting met Stan Webb, Dave Wilkinson (piano), Rob Hull (bas) en Alan Powell (drums).

Dit album bewijst dat Chicken Shack vooral live veel indruk maakte. Zo laat de band een uitbundige pompende versie van B.B. King’s Everyday I Have The Blues horen met bijtend gitaarwerk. De klassieker Going Down krijgt een vurig vlammende funky versie en het funky You’re Mean klinkt heerlijk loom. In de vurige shuffle Webb’s Guitar Shuffle doet Stan Webb een poging om Alvin Lee van de “Captain Speedfingers” troon te stoten.

De afsluiter van dit live album is een waanzinnig rauw rockende versie van Little Richard’s Tutti Frutti.

Door deze CD box van Chicken Shack kunnen we de muziekgeschiedenis enigszins herschrijven. Chicken Shack behoorde tot de top van de Britse blues!

Tracks:
CD 1:
01. Crying Won’t Help You Now
02. Daughter Of The Hillside
03. If I Were A Carpenter
04. Going Down
05. Poor Boy
06. Telling Your Fortune
07. The Loser
08. Poor Boy (single version)
09. Telling Your Fortune (single version)

CD 2:
01. You Know Could Be Right
02. Revelation
03. Prudence’s Party
04. Too Late To Cry
05. Stan The Man
06. Unlucky Boy
07. As Time Goes Passing By
08. Jammin’ With The Ash
09. He Knows The Rules
10. As T ime Goes Passing By (single version)

CD 3:
01. Everyday I Have The Blues
02. Thrill Is Gone
03. Going Down
04. You Take Me Down
05. Webb’s Boogie
06. You’re Mean
07. Poor Boy
08. Webb’s Guitar Shuffle
09. Tutti Frutti

Website: https://www.cherryred.co.uk/